<p>V.l.n.r.: Wilma van Wijk, Jolande van Baardewijk en Paul Vlaardingerbroek.</p>

V.l.n.r.: Wilma van Wijk, Jolande van Baardewijk en Paul Vlaardingerbroek.

(Foto: René Nijhuis Fotografie)

Aanloop naar ‘Week van de Ontmoeting’

Begin oktober is weer de landelijke ‘Week tegen Eenzaamheid’. Een week waarin ontmoeting en verbinding centraal staan. Duiven kent sinds vorig jaar de projectgroep ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid’. Ze geven hun eigen draai aan de ‘Week tegen Eenzaamheid’ en organiseren in diezelfde week in oktober de ‘Week van de Ontmoeting’.

“‘Week van de Ontmoeting’ klinkt wat positiever dan ‘Week tegen Eenzaamheid’”, legt Paul Vlaardingerbroek van de Duivense projectgroep de keuze voor een iets andere naam uit. De bedoeling is in het kader van de actie allerlei activiteiten te organiseren waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Paul: “Nieuwe contacten betekent nieuwe mogelijkheden om je te ontwikkelen. Als je in verbinding bent met anderen is er geen sprake meer van eenzaamheid of is het probleem in ieder geval minder groot.”

De projectgroep heeft een aantal weken geleden een brief uit laten gaan naar alle bedrijven, verenigingen en andere organisaties in de gemeente. Volgende week worden de reacties besproken. De hoop is dat in de week van 30 september tot 7 oktober veel verschillende activiteiten zullen plaatsvinden voor alle inwoners die ‘een gevoel van eenzaamheid ervaren’. Paul: “Dat hoeven niet per se ouderen te zijn. Er zijn ook jongeren en mensen die ogenschijnlijk midden in het leven staan die zich soms eenzaam voelen.”

Los van mogelijke acties van bedrijven en verenigingen, staat vast dat de kerken en welzijnsorganisatie Mikado acties zullen organiseren. De projectgroep hoopt dat er nog veel bij komen, zodat mensen die eenzaam zijn kunnen kiezen.

Paul: “Het begint met bekendheid geven aan de ‘Week van de Ontmoeting’. Op alle mogelijke manieren gaan we proberen mensen te bereiken. Na de zomer komen we met een programma waaruit mensen die eenzaam zijn een keuze kunnen maken. Natuurlijk hopen we dat ze dat ook doen. Leven in een sociaal isolement is verschrikkelijk, maar mensen zullen altijd zelf de eerste stap moeten zetten.”

Opvallend is dat de projectgroep in Duiven gericht en actief lokale ondernemers bij het initiatief wil betrekken. Paul: “Mkb’ers zijn vaak creatieve mensen met goede ideeën. Ze kunnen ons helpen door aandacht te geven aan het initiatief of door een ontmoetingsactiviteit of lezing te organiseren. Daar kan het bedrijf vervolgens zelf ook voordeel van hebben. Al is het maar omdat ze gratis meeliften op de publiciteit rondom de ‘Week van de Ontmoeting’.”

De ‘Week tegen Eenzaamheid’ en de daarvan afgeleide ‘Week van de Ontmoeting’ in Duiven zijn in het leven geroepen door de ‘Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid’. Een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen de handen ineen wil slaan om eenzaamheid te verminderen.

Mail voor meer informatie met Paul Vlaardingerbroek: paul.vlaardingerbroek@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden