<p>Voor veel mensen is niets zo lekker als wandelen in de natuur.</p>

Voor veel mensen is niets zo lekker als wandelen in de natuur.

Wandelweek Liemers Posbankloop

De derde zaterdag van juni is traditioneel de dag van de Liemers Posbankloop. Een wandeltocht die populair is bij liefhebbers én bij veel mensen die zich voorbereiden op de Nijmeegse Vierdaagse in juli. Die vierdaagse ging vorig jaar niet door en dit jaar weer niet. Ook de Liemers Posbankloop werd vorig jaar vanwege corona geskipt. Dit jaar is er een alternatief: een wandelweek. Van maandag 21 t/m zondag 27 juni.

Wandelen. Is het een sport? Of toch meer een ‘bezigheid’? Hoe dan ook, een feit is dat wandelen snel aan populariteit wint. Mensen ontdekken hoe lekker het is in de vrije natuur de benen te strekken. In de vroege ochtend, als de vogels het met hun gefluit nog voor het zeggen hebben. In de lunchpauze, als onderbreking. Of ‘s avonds nog even een rondje door de wijk, om daarna goed de slaap te kunnen vatten.

De echte liefhebbers zijn te splitsen in twee groepen: de mensen die voor hun lol een eindje wandelen en de echte kilometervreters. Die laatste groep doet het natuurlijk ook omdat ze het leuk vinden, maar daar kunnen anderen zich dan weer weinig bij voorstellen. Een wandeling van 80 of zelfs 105 kilometer, de zogenaamde Kennedymars-afstanden, is dat nog leuk?

We vragen het aan Tessa van Zon van de Stichting Liemers Klumpke die de Liemers Posbankloop organiseert. Ze heeft zelf ervaring met de Nijmeegse Vierdaagse. “Een vierdaagse lopen, zeker de langere afstanden, is echt wel een prestatie. Laat staan een Kennedymars. Zelf moet ik er niet aan denken, maar ik ken mensen die zo’n mars lopen en de volgende dag even zo vrolijk weer de wandelschoenen aantrekken.”

Ze is meer van de kortere afstanden. “Gewoon een lekkere wandeling in de natuur. Ik houd ervan steeds nieuwe gebieden te ontdekken. Dus ook een ergens anders naartoe om daar te wandelen. Heerlijk.”

Terug naar de wandelweek die dit jaar wordt aangeboden als alternatief voor de Liemers Posbankloop. Voor het tweede jaar op rij de wandeltochten afgelasten was voor Liemers Klumpke geen optie. Ze kwamen uit bij een wandelweek. Wandelaars die zich inschrijven ontvangen een routebeschrijving en bepalen in de week van 21 t/m 27 juni zelf op welke dag en hoe laat ze gaan wandelen. De afstanden waaruit kan worden gekozen zijn: 10, 20, 30, 40 en 50 kilometer. Tessa: “We hebben bewust een relatief korte afstand als de 10 kilometer toegevoegd. Ideaal voor gezinnen met kinderen.”

Noodgedwongen heeft de organisatie de formule met verzorging onderweg (lees: eten en drinken) los moeten laten. De routes voeren wel langs horecagelegenheden. Tessa: “We hopen dat de deelnemers daar een koffie of wat lekkers kopen. Het zijn bedrijven die ons altijd hebben gesteund en die in deze tijd wel wat omzet kunnen gebruiken.”

Inschrijven kan via www.liemersposbankloop.nl. Kilometervreters die een Kennedymars willen lopen, bepalen de route zelf. Om te kunnen controleren of ze de afstand binnen de tijdslimiet volbrengen, moeten ze ook de speciale Kennedymars-app downladen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden