<p>Meester Sjef de Bruijn met zijn vrouw Alie en burgemeester Arend van Hout, die op bezoek kwam om het echtpaar te feliciteren.</p>

Meester Sjef de Bruijn met zijn vrouw Alie en burgemeester Arend van Hout, die op bezoek kwam om het echtpaar te feliciteren.

‘Meester De Bruijn’ 60 jaar getrouwd

Zaterdag 29 mei waren Sjef de Bruijn en Alie de Bruijn-Tap zestig jaar getrouwd. Ze gingen direct na hun trouwen wonen aan de Klapstraat in Westervoort en daar wonen ze nog steeds. Sjef de Bruijn was zijn hele leven onderwijzer op lokale lagere scholen (basisscholen) en is daarom voor veel Westervoorters een bekende. Voor Alie geldt hetzelfde, omdat ze zich op veel fronten manifesteerde als vrijwilliger.

“We zijn bevoorrecht”, zegt Sjef de Bruijn. “Beiden 85 jaar, nog in een redelijk goede gezondheid en we zijn nog samen. Alle reden om dankbaar te zijn en dat zijn we ook.”

‘Meester De Bruijn’ schat dat in een periode van bijna veertig jaar zo’n duizend Westervoortse kinderen bij hem in de klas hebben gezeten. Een enkeling komt hij nog wel eens tegen in het dorp. Dertigers en veertigers zijn het nu, soms zelfs al vijftigers of zelfs zestigers. Hij heeft de tijden zien veranderen en hij veranderde mee. Sjef: “Ik ben lang ook hoofd van een school geweest, maar ik heb nooit helemaal voor de managementkant gekozen. Al die jaren ben ik voor de klas blijven staan. Kinderen wat leren, dat vond ik toch het leukste.”

Sjef komt uit Nijmegen, Alie uit Hoorn. Ze ontmoetten elkaar tijdens een vakantie in Duitsland. Twee jaar later trouwden ze en gingen wonen in Westervoort. Sjef: “Ik kon hier een baan en een huis krijgen. Dat hebben we gedaan.”

In het huis waarin ze terecht kwamen wonen ze nog steeds. Alleen het nummer is vanwege een her-nummering veranderd. Net als de omgeving. Alie: “We woonden destijds aan de rand van het dorp. Vanuit de kamer keken we zo naar Huissen. Op de kerkklok daar kon ik zien hoe laat het was.”

Tegenwoordig kijken ze uit op sporthal De Pals, maar blijven hangen in het verleden doet het diamanten paar zeker niet. Alie: “Op de dag dat we trouwden werd ik als kleuterleidster ontslagen. Zo ging dat in die tijd. Je moest achter het aanrecht en moeder worden. In het boerendorp dat Westervoort toen was werd in het begin best een beetje over ons geroddeld, maar we zijn ons hier snel thuis gaan voelen. Omdat we overal aan meededen werden we ook geaccepteerd.”

Ze kregen drie zonen en inmiddels zijn er ook elf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Toen verhuizen een keer aan de orde was, kwamen de zonen in opstand. Ze voetbalden bij Sportclub en wilden niet weg uit het dorp. Sjef: “Toen heb ik die sollicitatie maar niet doorgezet.”

Sjef de Bruijn begon in 1961 op een school aan de Kerkstraat (waar nu Lidl zit). Binnen een jaar verkaste hij naar de Werenfridusschool aan de Schoolstraat. Ook dat gebouw staat er niet meer. Zijn volgende halte was de Dominicusschool aan de Dorpstraat. Daarin zit nu Balletschool Blanche. Sjef: “Ik vond dat gebouw absoluut ongeschikt als school. Daarom heb ik gesolliciteerd bij een nieuwe school die werd gebouwd op de Broeklanden, De Flierefluiter. Daar heb ik de laatste dik twintig jaar van mijn werkzame leven voor de klas gestaan.”

Hun oude dag brengen ze door als Westervoorters onder de Westervoorters. Sjef heeft zijn sportieve uitspattingen wat moeten inperken, maar naar de sportschool gaat hij nog steeds regelmatig. Hij fiets ook vrijwel iedere dag en brengt tijd door achter de computer. Alie, die op heel wat scholen inviel als kleuterleidster, houdt van knutselen en ze is nog steeds actief lid van gymnastiekclub DOF, die ze mede oprichtte.

Sjef: “Ik zag destijds op tegen de jaren na mijn pensionering, maar uiteindelijk heeft het zich probleemloos ingevuld. Het grootste voordeel is dat ik me sindsdien nooit meer ergens echt druk om maak.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden