<p>Een aantal vrijwiligers dat vrijdag de handen uit de mouwen stak om het zwerfvuil in hun woonwijk op te ruimen.</p>

Een aantal vrijwiligers dat vrijdag de handen uit de mouwen stak om het zwerfvuil in hun woonwijk op te ruimen.

Geslaagde opruimactie in Broeklanden

Vrijdag 28 en zaterdag 29 mei werd NLdoet gehouden. Veel reuring rond de grootste vrijwilligersactie van Nederland was er dit jaar niet, maar in Westervoort knoopten Mikado, de gemeente en Vivare een pilot-opruimactie aan de Halve Morgen in Broeklanden aan NLdoet. Leden van meer dan dertig huishoudens deden mee. Daarmee werd de actie een succes.

Als sociaal werker bij Mikado is Angela Jansen belast met wijkopbouw. Doel daarvan is de samenlevingsopbouw te verbeteren. In Broeklanden werd in dit geval gekozen voor (een deel van) de Halve Morgen, omdat daar veel sociale woningbouw is en er de afgelopen jaren signalen kwamen vanuit de bewoners dat er wat betreft samenlevingsopbouw in dit deel van de wijk wel verbeteringen mogelijk zijn.

Gemeente en woningcorporatie Vivare pakten het gelijk goed aan. In maart vorig jaar stond een groot wijkfeest gepland. Op het laatste moment echter moest het feest vanwege corona worden afgelast. De vraag: hoe nu verder?, werd op het bordje gelegd van Angela Jansen, die in mei 2020 werd aangesteld als sociaal opbouwwerker in Broeklanden.

Angela: “We moesten de plannen bijstellen. Omdat er weinig kon zijn we begonnen met een enquête. Daaruit hoopten we verbeterpunten voor de wijk te kunnen destilleren en dat is ook gelukt. Zwerfvuil bijvoorbeeld is een veelvoorkomende ergernis onder de bewoners. Dat was de reden een opruimactie te houden in het kader van NLdoet.”

Met meer dan dertig huishoudens die meededen, stelde de opkomst Angela Jansen niet teleur. “Zeker niet. Mensen waren ook duidelijk blij met de actie. Ze weten bijvoorbeeld soms niet hoe ze grof vuil kunnen afvoeren. Daar hebben we voorlichting over gegeven. Bij de koffietafels zag je ook echt verbinding ontstaan tussen bewoners. Een deel van de mensen woont er al lang, maar er is ook verloop geweest de afgelopen jaren. Alles begint met elkaar kennen en met elkaar praten. En vervolgens kijken hoe je samen problemen kunt aanpakken. Een idee dat gelijk kwam bovendrijven is om de volgende keer samen een container te huren voor het afvoeren van groot afval.”

De gemeente, Vivare en Mikado hopen dat de actie niet op zichzelf staat, maar de aanzet is tot meer samenhang en uiteindelijk ook een schonere wijk. Ondertussen blijven de partijen en Angela Jansen de ontwikkelingen volgen en acties ondernemen. Angela: “Deze maand al gaan we een wijkschouw houden om te kijken hoe het staat met het groen in de wijk. De volgende stap kan zijn om daar verbeteringen in aan te brengen. Want uiteindelijk is alles gericht op verbeteren.”

Bewoners van Broeklanden die in contact willen komen kunnen bellen met het Klant Contact Centrum van de gemeente (026 317 99 11), met het Klant Expertcentrum van Vivare (088 054 11 11) of een melding doen in de Fixi-app. Angela Jansen is iedere eerste en derde vrijdag van de maand aanwezig in De Bult (Koeweide 116). Voor telefonische vragen is zij bereikbaar op nummer: 06 1786 6349.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden