<p>Voorzitter Ed Janssen (rechts) en bestuurslid Ernst Willemsen van Stichting Zes Minutenzone Westervoort met een AED-kaart van het dorp.</p>

Voorzitter Ed Janssen (rechts) en bestuurslid Ernst Willemsen van Stichting Zes Minutenzone Westervoort met een AED-kaart van het dorp.

Trots op een dekkend AED-netwerk

Officieel opgericht werd de Stichting Zes Minutenzone Westervoort begin 2012, maar tien jaar geleden rond deze tijd werden de eerste initiatieven genomen. In een decennium is de stichting erin geslaagd een dekkend netwerk neer te zetten met 25 AED’s en meer dan 200 oproepbare vrijwilligers.

Een feestje ter gelegenheid van het tienjarig bestaan zit er niet in. Maar bestuurslid Ernst Willemsen trekt aan de bel omdat hij vindt dat een succesverhaal verteld mag worden. En zo is! Goed nieuws sneeuwt al zo vaak onder bij slecht nieuws.

Beginnen we bij het begin, dan komt gelijk Ernst Willemsen zelf in beeld. Hij was het die samen met zijn buurman Anton Verkuil (die toen voorzitter was van de Wijkraad Emmerik-Vredenburg) met het idee kwam voor het oprichten van een lokale ‘AED-club’. Ze kozen voor de naam Zes Minutenzone Westervoort en namen een voorbeeld aan het AED-platform in Lingewaard.

Ernst: “Mijn zwager zat daar in die tijd in de gemeenteraad. Lingewaard had toen een voorbeeldfunctie als het gaat om het inrichten van een AED-organisatie. Daar hebben wij ons voordeel mee kunnen doen.” Ernst Willemsen en Anton Verkuil gingen aan de slag. Ze vormden een bestuur, legden contact met de gemeente en de plaatselijke EHBO-vereniging, benaderden sponsors en wierven vrijwilligers.

Snel na de officiële oprichting was het resultaat zichtbaar in de vorm van de contouren van een netwerk. Na vijf jaar stond het netwerk er en nu, na tien jaar, is het volledig dekkend. Net als de netwerken van bijvoorbeeld Lingewaard en Duiven (AED-netwerk Duiven) mag het tot de meest ‘dichte’ van heel Nederland worden gerekend.

Ernst: “Dekkend wil zeggen dat, waar je je ook bevindt in de gemeente, de dichtstbijzijnde AED altijd maximaal 600 meter van je is verwijderd.”

Het succes is volgens Ernst Willemsen mede te danken aan de gemeente. “We krijgen een vast bedrag en ze helpen ons met het onderhoud. Dat is een doorlopend proces, zoals ook het werven van nieuwe vrijwilligers altijd doorgaat. De verdeling van de vrijwilligers is nog niet optimaal en ook het streefaantal van vijftien hulpverleners per wijk halen we nog niet overal. Daarin kunnen we nog verbeteren.”

Hoewel er geen cijfers van bekend zijn, staat volgens Ernst Willemsen vast dat Zes Minutenzone Westervoort levens heeft gered. “Gemiddeld één keer in de maand hebben we een oproep. Onze mensen komen dan in actie en in veel gevallen wordt hulp verleend. Hoe vaak er echt mensen voor de dood worden weggehaald is inderdaad niet bekend, maar dat het gebeurt is zeker. Ik herinner me uit mijn eigen omgeving een paar gevallen waarin we levensreddend zijn geweest. Zoals ik ook weet dat het soms helaas niet lukt.”

Hij heeft nog een verzoek. “Wilt u nog eens in de krant zetten dat in geval van nood alles begint met het bellen van 112. Mensen vergeten dat in de consternatie nog wel eens. Via 112 en vervolgens HartslagNu, het landelijke reanimatie-oproepsysteem, wordt alles razendsnel in gang gezet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden