<p>De podcastmakers Cliff Vissers (links) en Nick Dreijer: "Uit de cijfers blijkt dat we mensen van allerlei leeftijden bereiken."</p>

De podcastmakers Cliff Vissers (links) en Nick Dreijer: "Uit de cijfers blijkt dat we mensen van allerlei leeftijden bereiken."

‘Met verhalen mensen inspireren’

Hope XXL is een maatschappelijke organisatie in de Liemers die bij wil dragen aan een wereld waarin iedereen zijn of haar leven kan waarderen met minimaal een acht. Met podcasts wordt sinds kort een nieuw middel ingezet om de boodschap over het voetlicht te brengen. De jeugdige makers Cliff Vissers (21) en Nick Dreijer (23) slagen daar wonderwel in en weten een steeds breder publiek aan zich te binden.

Podcasts, geluidsbestanden die op elk gewenst moment beluisterd kunnen worden, zijn enorm in opkomst én populair. Dus was de gedachte van Hope XXL om de boodschap ook op deze manier de wereld in te slingeren niet zo vreemd. Cliff Vissers en Nick Dreijer werden ervoor gevraagd, en hoewel ze geen enkele ervaring hadden op dit terrein, zeiden ze ja.

Cliff: “Het leek ons leuk, een nieuw avontuur. Het voordeel is dat Nick en ik vrienden zijn en elkaar heel goed kennen. We praten graag en zijn geïnteresseerd in maatschappelijke onderwerpen. Dat maakt denk ik mede dat het avontuur tot dusver heel goed bevalt.”

Ze begonnen met het maken van proefopnamen van de ‘Podcast of Hope: moving towards happiness’. Zondag 25 april ging de eerste officiële podcast online. Met als gasten de schooldirecteuren Maarten Delen (Liemers College) en Léon Lucas (Candea College).

Cliff Vissers: “De opzet is dat we met gasten in gesprek gaan. Meestal twee gasten, maar soms ook één. Dat kunnen willekeurige mensen zijn, maar liever hebben we mensen die ergens van bekend zijn. Dat spreekt luisteraars meer aan. We gaan met elkaar in gesprek. Echt in gesprek, het is geen interview.”

Mooie uitspraken
Het onderwerp ligt uiteraard in het verlengde van Hope XXL, dat de geluksbeleving van mensen naar een hoger niveau wil tillen. Cliff: “Wat maakt mensen gelukkig en hoe bereik je een diepere fase van geluk? Daar gaat het over. We hopen dat onze gasten met hun verhalen andere mensen inspireren. Daarbij zijn we deels ook van ze afhankelijk. De een praat nu eenmaal makkelijker dan de ander en de een heeft diepere inzichten dan de ander. Aan Nick en mij de taak mensen al pratende mooie uitspraken te ontlokken. Ik merk nu al dat dat steeds beter lukt. Het leuke is ook dat uit de cijfers blijkt dat we mensen van allerlei leeftijden bereiken.”

Gesprekken van halfuur
In principe komt iedere zondag een nieuwe podcast online. Soms zelfs twee in de week. Uitgangspunt zijn gesprekken van een halfuur, maar het kan iets korter of iets langer worden. Cliff, student Communication & Multimedia Design aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen: “We zaten al een paar keer zo in het gesprek dat we de tijd uit het oog verloren. Duurde het al veertig minuten of zo. De eindredacteur geeft dan een seintje dat we naar een eind toe moeten werken.”

De podcasts zijn te beluisteren via verschillende kanalen, zoals Spotify, iTunes, Google podcast en kanalen van Hope XXL. Met beeld zijn de podcasts te bekijken via YouTube.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden