<p>Illustratie van een jongeman uit Horssen die in de vijftiende eeuw op dramatische wijze de dood vond in de straten van Parijs.</p>

Illustratie van een jongeman uit Horssen die in de vijftiende eeuw op dramatische wijze de dood vond in de straten van Parijs.

Historisch jaarboek Gelre 2020: van doodslag tot liefdadigheid

Het onlangs verschenen 111e jaarboek van de historische Vereniging Gelre (ook bekend als Bijdragen en Mededelingen Gelre) bevat weer veel lezenswaardige informatie over de Gelderse geschiedenis.

In acht gevarieerde artikelen wordt ingegaan op een scala aan thema’s: van een middeleeuws geval van doodslag tot besmettelijke ziekten in de negentiende eeuw, en van een vorstelijk gebedenboek tot liefdadig naai- en breiwerk door arme vrouwen. Het jaarboek is geïllustreerd met prachtige kleurenbeelden en bevat ter afsluiting een aantal recensies.

Het Jaarboek is verkrijgbaar via de website van de Vereniging Gelre (www.vereniginggelre.nl). De verkoopprijs is € 29,50 (incl. verzendkosten).

Het jaarboek Gelre legt een link met de actualiteit door aandacht te besteden aan onbekende en moeilijk bestrijdbare ziekten in de negentiende eeuw. Historicus Steven Verhoeven ploos de Gelderse provinciale verslagen uit op de vermelding van ziekten als cholera, mazelen en tbc. Hij beschrijft hoe de provinciale gezondheidscommissie probeerde daar grip op te krijgen. Signaleren en adviseren, veel meer konden de gezondheidsautoriteiten bij nieuwe ziekten meestal niet doen, want over de beste manier om ze te bestrijden heerste in veel gevallen onzekerheid. Ze adviseerden gemeenten vooral basismaatregelen toe te passen, zoals quarantaine van besmette personen en het vermijden van grote groepen. Onze eigen recente ervaring maakt die adviezen ineens een stuk herkenbaarder.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden