<p>Celine van Hummel: &quot;Het is een heel uitgebalanceerde en realistische training&quot;.</p>

Celine van Hummel: "Het is een heel uitgebalanceerde en realistische training".

(Foto: René Nijhuis Fotografie)

Online reanimatietraining AED-netwerk

Bosman Opleidingen & Advisering uit Groessen heeft voor het AED-netwerk Duiven een online 1-op-1-reanimatietraining gemaakt. Zo kunnen vrijwilligers ook in coronatijd worden geïnstrueerd hoe te handelen bij een reanimatie. Celine van Hummel, bestuurslid en trainingscoördinator bij het netwerk en zelf ook docent, spreekt van ‘de perfecte training’.

Celine denkt dat AED-netwerk Duiven de eerste vrijwilligersorganisatie is in Nederland die werkt met een dergelijke training. Met dank aan Peter Bosman van Bosman Opleidingen, die ook binnen zijn eigen bedrijf van de training gebruik maakt. Met succes, benadrukt Celine van Hummel. “Het is een heel uitgebalanceerde en realistische training. Gebruiksvriendelijk ook en daarom tevens geschikt voor ouderen. Beter dan dit wordt het niet.”

Hoe werkt de online 1-op-1-reanimatietraining? De cursist spreekt een dag en tijd af met een van de docenten en zorgt dat hij of zij de volledig gedesinfecteerde oefenpop op de cursusdag in huis heeft. Vooraf doet de cursist eventueel een korte e-learningcursus. Op de afgesproken tijd belt de cursist naar het gratis 112-oefennummer en onder toezicht (er wordt een live videoverbinding gemaakt) wordt de reanimatie uitgevoerd. Een herhalingstraining duurt tien minuten tot een kwartier. Voor nieuwe cursisten duurt de training iets langer.

Celine van Hummel: “Het voordeel van deze cursus is dat het heel levensecht is. Je belt met een meldkamer en degene die je aan de lijn krijgt, een docent dus, loopt de hele riedel 1-op-1 met je door. Cursisten zitten gewoon thuis. Wij als docenten gaan voor een training naar Bosman Opleidingen omdat daar de computer met de speciale applicatie staat. De cursus is ideaal om nieuwe vrijwilligers te leren hoe het werkt en bestaande vrijwilligers het vertrouwen te geven dat ze het reanimeren niet zijn verleerd. We hopen op deze manier ook weer een boost te geven aan de instroom van vrijwilligers. Vanwege corona is het al een tijd wat minder.”

Te mooi om op te geven
Celine van Hummel, in het dagelijks leven werkzaam als verpleegkundige op de afdeling acute zorg van ziekenhuis Rijnstate, verwacht dat de online manier van lesgeven ook na corona blijft bestaan. “Dit is te mooi om straks weer helemaal op te geven. Ik denk dat we dan naar een combinatie gaan van groepslessen en online lesgeven.”

Meer jongeren
AED-netwerk Duiven is een ‘stevig’ netwerk met zo’n 50 AED’s en enkele honderden vrijwilligers. Een continue zorg is het in stand houden van het netwerk. Daarvoor moeten AED’s worden onderhouden en zo nodig vervangen. Ook het vrijwilligersbestand vraagt aandacht. De ambitie is om ‘door te ontwikkelen’ en meer jongeren bij de stichting te betrekken. Bestuurslid Frank Welten heeft de website (www.aed-duiven.nl) aanpast, zodat cursisten zich nu per kwartier kunnen inschrijven voor de online 1-op-1-reanimatietraining.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden