<p>Het stichtingsbestuur met vlnr: Sjoerd Geurts, Pieter-Jan B&uuml;hler, Diana de Kroo, John Aaldering, Ineke Knuiman en Theo Nass.</p>

Het stichtingsbestuur met vlnr: Sjoerd Geurts, Pieter-Jan Bühler, Diana de Kroo, John Aaldering, Ineke Knuiman en Theo Nass.

Stichting bepaalt toekomst Andreaskerk

Wat gebeurt er in de toekomst met de Heilige Andreaskerk in Groessen? De ‘Andreas’ is een van de vele kerken van de rooms-katholieke Sint Willibrordus-parochie in de Liemers die haar deuren moet sluiten. Het antwoord op de in de eerste zin gestelde vraag moet komen van de onlangs opgerichte Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen.

Bestuurslid John Aaldering van de stichting spreekt van ‘a hell of a job’. In goed Nederlands: een enorme uitdaging. Hoe het gaat uitpakken, weet hij niet. Slechts de richting die de stichting (de voormalige Werkgroep Andreaskerk Groessen) op wil is duidelijk. De bedoeling is het immense gebouw te behouden voor de gemeenschap en het een sociaal-maatschappelijke-culturele herbestemming te geven. Dus nadrukkelijk géén commerciële herbestemming.

Maar dan loop je, volgens John Aaldering, gelijk tegen de kern van het probleem aan. John: “Het gebouw is te groot voor de omvang van Groessen. De ‘kritische massa’ is te klein om de kerk succesvol te exploiteren. Aan ons de taak daar een oplossing voor te vinden.”

Het bisdom en de Sint Willibrordus-parochie lijken als eigenaar als eerste aan zet. Wat willen zij met de kerk? Voor de stichting is het overnemen van het gebouw voor een symbolisch bedrag waarschijnlijk de aantrekkelijkste optie. Maar zelfs dan ontstaat gelijk een probleem. John Aaldering: “De kerk is in slechte staat. Je moet zo’n gebouw onderhouden. Doe je dat niet, dan verloedert het razendsnel. Maar onderhouden kost veel geld.”

Mede vanwege die financiële kant van de zaak is Groessenaar en ondernemer Aaldering (eigenaar van AT Verzekeringsgroep in Zevenaar) gevraagd zitting te nemen in het stichtingsbestuur. “Dat klopt. Daarom ga ik mee het proces in. We gaan de opties die zich aandienen wegen en zorgvuldig kijken wat mogelijk is. Doel is hoe dan ook herbestemming. Dit gebouw mag niet verloren gaan. Het moet duurzaam en tot in lengte van eeuwen behouden blijven. Het is aan ons om daar een goede basis voor te leggen. Ik steek daar graag een deel van mijn tijd in.”

De Heilige Andreaskerk is waarschijnlijk de meest bijzondere kerk van de regio en wordt niet voor niets de ‘Kathedraal van de Liemers’ genoemd. De toren, volgens de overlevering gebouwd tussen 1150 en 1180, is het oudste deel. Het kleine kerkje dat aanvankelijk tegen de toren aan stond, werd rond 1500 vervangen door een monumentale kerk in Gotische stijl. In de negentiende en twintigste eeuw volgden verbouwingen en uitbreidingen. Sinds 1933 heeft de kerk het aanzien van vandaag. Het interieur bevat vele kunstschatten.

De kerk in Groessen is niet de enige kerk in de Liemers waarvoor een herbestemming moet worden gevonden. Onder meer ook de Antonius Abtkerk in Loo, de Werenfriduskerk in Westervoort en de Remigiuskerk in Duiven gaan dicht. De enige rooms-katholieke kerk in de Liemers die open blijft is de Andreaskerk in Zevenaar. Deze is aangewezen als ‘Eucharistisch Centrum’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden