<p>V.l.n.r. Wim de Haas (WUR) Jan van Os (ATAG), Henk Bos (EPS), Peggy Blaauw (GoClean), Wim Nabbe (Groene Allianties) en Gemma Tiedink (wethouder).</p>

V.l.n.r. Wim de Haas (WUR) Jan van Os (ATAG), Henk Bos (EPS), Peggy Blaauw (GoClean), Wim Nabbe (Groene Allianties) en Gemma Tiedink (wethouder).

(Foto: Ronald Lubbers)

Proef: tweede leven voor piepschuim

Steeds meer afvalsoorten krijgen een tweede leven in een andere gedaante. Dat geldt nu ook voor piepschuim dat prima te hergebruiken is, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal in woningen of opnieuw voor verpakkingen. Dit blijkt uit een pilot op bedrijventerrein Centerpoort-Noord. Een CO2-neutrale inzamelwagen haalt het piepschuim op afroep op bij Duivense bedrijven en vermaalt het ter plekke.

Aan de pilot deed een groot aantal partijen mee, waaronder ATAG Benelux, dat keukenapparatuur produceert. Na het installeren van de kookplaten, ovens, magnetrons en afzuigkappen bij de consument nemen de monteurs het verpakkingsmateriaal mee terug naar Duiven. Daarbij zit uiteraard piepschuim, veel piepschuim.

Jan van Os, manager innovation & sustainability bij ATAG, rekent voor dat het om dertig kuub per week gaat. Dus iedere vijf weken de inhoud van een eengezinswoning. Het weegt niks, maar het moet wel afgevoerd worden en als het niet hergebruikt kan worden, eindigt het in de verbrandingsoven. “Je wilt niet dat piepschuim op de grote hoop belandt en onbenut blijft”, zegt Van Os. Bovendien kost de verwerking dan geld.

Hij bleek niet de enige te zijn die er zo over denkt. Aan de WUR (Wageningen University & Research) deed afstudeerder Carolijn Oudshoorn al onderzoek naar het recyclen van EPS, zoals piepschuim en tempex officieel heten. Vervolgens besloten ook brancheorganisatie EPS Nederland, Groene Allianties de Liemers, gemeente Duiven, Go Clean de Liemers en MKB Duiven mee te doen.

Zonder waardeverlies
De belangrijkste opbrengst is dat piepschuim zonder waardeverlies kan worden hergebruikt. Vooral over de toepassing als isolatiemateriaal in woningen is Jan van Os enthousiast: “Het grote voordeel is dat het hergebruik dan heel langdurig is. Je kunt er ook zitzakken mee vullen, maar dan komt het na een jaar of vijf toch bij het restafval en vervolgens in de verbrandingsoven terecht.”

Van Os hoopt dat meer bedrijven aanhaken: “EPS-recycling is een zeer effectieve manier om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Dat is een doelstelling die veel bedrijven in hun duurzaamheidsbeleid hebben opgenomen.” Om het bedrijven makkelijk te maken, kunnen ze hun piepschuim laten ophalen. De inzet van een CO2-neutrale inzamelwagen (van EPS Nederland) houdt de belasting voor het milieu laag.

Ter plekke vermalen
In die wagen wordt het piepschuim meteen vermalen. Dat scheelt de helft van het oorspronkelijke volume, waardoor de inzamelwagen minder snel vol is. Als er veel belangstelling is, komt er mogelijk een centrale inzamelplaats. Die is echter volgens Jan van Os alleen rendabel te maken als wordt uitgegaan van de hele regio Arnhem-Nijmegen. Bedrijven die willen meedoen, kunnen hun piepschuim aanmelden via Go Clean de Liemers: info@goclean-deliemers.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden