<p>Toen Frank Futselaar (tweede van rechts met zonnebril) het tempo nog kon volgen.</p>

Toen Frank Futselaar (tweede van rechts met zonnebril) het tempo nog kon volgen.

Frank mist ‘frisheid’ voor topprestatie

Het werd-em niet voor de Westervoortse marathonloper Frank Futselaar zondag 18 april in Enschede. Net als een week eerder in Siena stapte hij na ongeveer dertig kilometer uit. In Italië protesteerde een kuit, in Enschede het hele lijf. Frank: “Ik miste de frisheid die nodig is voor een topprestatie.”

Herstellen, dat is nu het enige dat telt voor Frank Futselaar. Over een nieuwe poging een snellere tijd te lopen dan de 2.11.30 die hij heeft staan, wil hij het nog niet hebben.

Frank: “Eind mei is er nog een mooie marathon in Wenen, maar ik leg me nergens op vast. Eerst kijken hoe mijn lijf herstelt en dan nieuwe plannen maken. Op z’n vroegst over een week.”

Sinds zondag hebben zes Nederlandse atleten de limiet voor de Olympische Spelen gelopen. De tijd die Frank Futselaar heeft staan (2.11.30) is de langzaamste van die zes. Dat maakt zijn kans op deelname aan de Spelen uiterst klein. Er gaan namens Nederland drie atleten naar de Spelen.

Net als in Siena ging het voor Frank Futselaar een hele tijd goed in Enschede. Vanaf een kilometer of twintig echter begon het lijf tegen te sputteren. Frank: “Eigenlijk ging de groep waarin ik zat iedere kilometer net een paar seconden te hard. Dan zie je dat zich dat wreekt. Niet alleen bij mij, ook bij anderen. Rond de twintig kilometer had ik hetzelfde gevoel dat ik in Siena had rond de dertig. Dan weet je dat het lastig wordt.”

Hij probeerde het nog in zijn eigen tempo, maar constateerde al snel dat het geen zin had door te zetten. Rond dertig kilometer stapte Futselaar uit. “In Siena was ik top, op die zondag had ik me ook helemaal gericht. Jammer genoeg speelde daar mijn kuit op. Dankzij fantastisch werk van fysiotherapeuten en anderen kon ik in Enschede toch starten. Ik had er ook vertrouwen in, anders had ik het niet gedaan. Maar ja, dan zie je toch dat het lijf een optater heeft gehad en de frisheid weg is. Terwijl ik blijf zeggen dat mijn basisniveau megagoed is.”

Spijt dat hij in Enschede is gestart heeft Frank Futselaar niet. “Ik had spijt gekregen als ik het níet had geprobeerd.”

De zes atleten die aan de Olympische marathonlimiet hebben voldaan en hun tijden: Abdi Nageeye (2.06.17), Khalid Choukoud (2.09.55), Bart van Nunen (2.10.14), Michel Butter (2.10.29), Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30). Er mogen maar drie atleten worden afgevaardigd naar de Spelen en de keuzecommissie van NOC*NSF en de Atletiekunie zal begin juni de gelopen tijden ongetwijfeld zeer zwaar laten wegen bij het maken van een keuze.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden