<p>Achterste rij v.l.n.r.: Tim Kappen, Steef Patiak, Jelte Hunting en Patricia Ninaber. Voor v.l.n.r.: Karos Neerhof, Femke Sannes en Daphne Niessen.</p>

Achterste rij v.l.n.r.: Tim Kappen, Steef Patiak, Jelte Hunting en Patricia Ninaber. Voor v.l.n.r.: Karos Neerhof, Femke Sannes en Daphne Niessen.

‘Niet behandelen, maar wandelen!’

Wandelen is gezond, we weten het allemaal. Maar het komt er steeds maar niet van. Nu ligt er een aantrekkelijk aanbod van Beweegteam Westervoort. Het speelt in op de Nationale Diabetes Challenge, een beweegprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Twintig weken wandelen onder begeleiding op je eigen niveau, te beginnen op woensdag 19 mei. Pak die kans! Er zijn geen kosten aan verbonden.

Femke Sannes en Karos Neerhof trekken het project in Westervoort. Voor de twee CIOS-studenten is het een stageopdracht. Aan alles merk je dat ze er zin in hebben. Omdat ze zelf, als actieve sporters, weten hoe leuk het is om te bewegen. Daarom trekken ze het ook graag zo breed mogelijk.

Femke: “Iedereen kan meedoen. Ook mensen die geen diabetes hebben, maar alleen een stok achter de deur om in actie te komen. Denk aan mensen met overgewicht. Maar zelfs als je geen overgewicht hebt en het gewoon leuk vindt in een groepje te wandelen, kun je meedoen.”

Het doel is heel simpel: wandelen. Laagdrempelig. In een rustig tempo en niet meer dan je aan kunt. Karos Neerhof: “Er zit geen druk op. Iemand die al heel lang niet heeft bewogen en de eerste keer maar een paar honderd meter kan lopen, is ook welkom. Uiteraard proberen we het vervolgens wel uit te bouwen, maar altijd zonder te forceren. Alle twintig weken meedoen is belangrijker dan kilometers maken.”

De wekelijkse wandelingen zijn steeds op woensdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur, twintig weken lang. Het project eindigt met een landelijke finale op 25 september (afhankelijk van de coronaomstandigheden in september kan de finaledag ook lokaal worden ingevuld). Naast de wandelingen worden deelnemers online begeleid met oefeningen, krijgen ze tips voor een gezonde leefstijl en er zijn tips voor mensen met diabetes. In Westervoort is Kulturhus De Nieuwhof aan de Rivierweg iedere week het verzamelpunt.

Femke Sannes: “De bedoeling is natuurlijk dat mensen zich fitter en energieker gaan voelen. Misschien hebben ze daardoor op termijn wel minder medicatie nodig. Niet behandelen, maar wandelen! Daarnaast komen mensen door deze wandelsessies met anderen in contact. Dat is ook gewoon gezellig en wellicht dat mensen met diabetes ervaringen kunnen uitwisselen. We hopen dat veel mensen zich aanmelden. Dan maken we er samen een leuk, gezond en gezellig project van.”

Inschrijven kan via www.nationalediabeteschallenge.nl/westervoort/. Mail voor meer informatie naar ndc.westervoort@gmail.com of bel 06 1939 9963. Ook mensen die als vrijwilliger willen meewerken worden verzocht zich te melden. De groepsindeling (maximaal vijf) kan wijzigen omdat deelnemers worden ingedeeld naar niveau.

De challenge is een samenwerking tussen Beweegteam Westervoort, studenten van ROC Rijn IJssel en de HAN, en Liemers Lab, een onderwijsconcept dat ten dienste staat van de leefbaarheid van inwoners van de Liemers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden