<p>Wilma van Dijk (links) en Chris Gradussen (rechts) overhandigden de albums aan Thuvine.</p>

Wilma van Dijk (links) en Chris Gradussen (rechts) overhandigden de albums aan Thuvine.

(Foto: René Nijhuis Fotografie)

Laatste Jumbo-albums voor ouderen

Met de overhandiging van de laatste albums aan de verpleegafdelingen en dagbesteding van Thuvine en Liemerije is een einde gekomen aan de actie, waarbij klanten van Jumbo Gradussen plaatjes konden sparen over de geschiedenis van Duiven, Groessen en Loo. De cliënten van Thuvine en Liemerije kunnen volop herinneringen ophalen en nieuwe kennis opdoen.

Jumbo begon in december 2019 met het verspreiden van het album ‘Gemeente Duiven, een boek vol geschiedenis’. Iedere inwoner kon een gratis exemplaar ophalen bij de supermarkten aan de Pastoriestraat en het Eilandplein. Het album was gemaakt door Adfoloyalty, een Duivense uitgever die vaker dit soort acties bedenkt.

Historische Kring
Voor de inhoud zorgde de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo, die in slechts zes weken tijd ruim driehonderd foto’s en afbeeldingen selecteerde én voorzag van verklarende teksten.

De klanten van Jumbo kregen gedurende tien weken bij iedere besteding van 10 euro een mapje met vier plaatjes. Het leidde tot een druk ruilverkeer in families, vriendenkringen en buurten. Maar zoals dat gaat bij dit soort acties waren albums na die tien weken nog niet helemaal vol.

Ruilmiddag
Reden voor Chris Gradussen om op woensdag 26 februari 2020 een ruilmiddag te houden bij kerkgenootschap KerkvoorNu (in de voormalige bibliotheek). De middag was een groot succes, maar er waren na afloop nog genoeg plaatjes over voor een tweede ruilmiddag. Die was al gepland, maar ging door de coronacrisis niet door.

Als alternatief konden verzamelaars enveloppen met een lijstje met ontbrekende plaatjes inleveren. Met hulp van vrijwilligers werden maar liefst zeshonderd enveloppen gevuld worden. Chris Gradussen: “Ik had nooit verwacht dat deze actie zo zou aanslaan, maar er is dus wel degelijk veel belangstelling voor lokale historie. Dat is positief, ook voor de Historische Kring.”

Restanten
Je zou denken dat de voorraad een keer opraakt, maar ook na de enveloppen waren er nog boeken en plaatjes over. Eén van de vrijwilligers, Wilma van Dijk, kon het niet over haar hart krijgen om de restanten bij het oud papier te gooien. Ze besloot met een aantal andere vrijwilligers om alsnog zoveel mogelijk boeken compleet te maken.

Wie nog plaatjes mist
Van de zestig volle albums die dat opleverde, is een deel naar de Historische Kring en andere belangstellenden gegaan. Uiteindelijk bleven er 28 over voor Liemerije en Thuvine. Is de actie van Jumbo daarmee dan echt helemaal afgerond. Nee, er zijn nog wat plaatjes over. Wie nog plaatjes mist, kan mailen naar Wilma van Dijk: wvanwijkreinders@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden