<p>Suzanne Kistemaker van Saamborgh bij de dagbesteding in het theehuis in Westerstaete in Westervoort.</p>

Suzanne Kistemaker van Saamborgh bij de dagbesteding in het theehuis in Westerstaete in Westervoort.

Dagbesteding senioren is populair

De overheid wil dat senioren langer zelfstandig blijven wonen. Met thuiszorg kan dat vaak prima, maar gezelliger wordt het er daarmee niet op voor ouderen. Zeker niet in coronatijd. Dat verklaart het succes van de dagbesteding voor senioren. Saamborgh biedt het aan, onder meer in Westervoort en Loo.

Saamborgh? Inderdaad, een nieuwe naam. Dat zit zo. In juli 2020 nam woonzorgorganisatie Lang Leve Thuis de van oorsprong Loose zorgorganisatie ABC Zorgcomfort over. Begin dit jaar zijn beide namen komen te vervallen en timmert de organisatie aan de weg onder de naam Saamborgh. Er vallen acht woonzorglocaties onder (waaronder Westerstaete en Wilgenpas in Westervoort) en dagbestedingslocaties in Westervoort (het theehuis in Westerstaete) en Loo (in het gebouw van muziekvereniging Excelsior aan de Loostraat).

Voor de bewoners en de gebruikers van de locaties én de medewerkers van voorheen ABC Zorgcomfort is er weinig veranderd, zegt Suzanne Kistemaker (43), locatiemanager dagbesteding van Saamborgh in Westervoort en Loo. Suzanne: “Je zou het een geruisloze overgang kunnen noemen. Net als ABC Zorgcomfort zet Saamborgh heel erg in op de cliënt. Het vertrekpunt is wat iemand nog wél kan. We moedigen iedereen op een leuke manier aan mee te doen aan activiteiten. Achter de activiteiten zit altijd een doordachte reden om het functioneren van bezoekers zo optimaal mogelijk te maken. Zo proberen we de zelfredzaamheid te stabiliseren, waardoor mensen in staat zijn langer thuis te blijven wonen. We bieden ook bewegingsactiviteiten aan en gaan met cliënten naar buiten om een wandeling te maken. En een goede maaltijd vinden we belangrijk. Zien eten, doet eten, en samen eten is bovendien veel gezelliger.”

Gezien de reacties en de toeloop, voorziet Saamborgh in een behoefte. Ondanks het feit dat de groepen vanwege de anderhalve meter-regel iets kleiner zijn dan voorheen, kan nog steeds iedereen worden geplaatst. Suzanne Kistemaker: “We hebben geen wachtlijst. Dat komt omdat je de doorstroom hebt naar verpleeghuizen en omdat we in Loo iets meer ruimte hebben nu we daar van drie naar vier dagen in de week zijn gegaan. In Westervoort is het theehuis alle vijf werkdagen in gebruik als dagbesteding.”

In aanmerking voor dagbesteding Saamborgh komen senioren met somatische aandoeningen, psychogeriatrische, lichamelijke, zintuiglijke en psychische klachten, en chronisch zieken. Indicaties worden afgegeven door gemeenten (vanuit de Wmo, Wet maatschappelijke ondersteuning) en het zorgkantoor (Wlz-zorg, Wet langdurige zorg).

Suzanne: “De combinatie van mensen met verschillende diagnoses maakt het voor iedereen leuk. De cliënten kunnen van elkaar leren, waardoor de persoon centraal staat en niet het ziektebeeld van iemand. Ook voor de betrokken mantelzorgers is de dagbesteding een verademing. Op de dagen dat degene die ze ondersteunen bij ons is, hebben ze even wat meer tijd voor zichzelf.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden