<p>Josko Koelemeijer (rechts) en Arjen Krouwel doen een oefening voor.</p>

Josko Koelemeijer (rechts) en Arjen Krouwel doen een oefening voor.

Hoe-beweeg-ik-training voor trainers

In het laatste weekend van maart gaven Josko Koelemeijer van Vitality Sports in Duiven en de Westervoortse fysiotherapeut Arjen Krouwel twee train-de-trainer-clinics op een veld van voetbalvereniging DVV. Een initiatief van het tweetal dat werd ondersteund door de gemeente Duiven. Er komt nog een derde clinic. Aanmelden daarvoor is nog mogelijk.

Josko Koelemeijer wordt regelmatig niet blij als hij om zich heen kijkt. De extra coronakilo’s zijn veel mensen aan te zien. En als ze zich opgeven voor een coronaproof-bootcampsessie van Vitality Sports, blijkt vaak ook de conditie niet meer te zijn wat die ooit is geweest. “Echt schrikbarend soms”, volgens Josko. “Er is werk aan de winkel als we straks weer open kunnen.” ‘Straks’ is volgens hem op z’n vroegst in mei en waarschijnlijk pas in juni. “Ik snap het wel. Er moeten eerst meer mensen zijn gevaccineerd.”

Josko Koelemeijer gaat niet bij de pakken neerzitten. Sinds hij zijn sportschool vanwege de pandemie moest sluiten, heeft hij diverse initiatieven genomen, zoals het uitzetten van beweegroutes en het organiseren van bootcamptrainingen. Nog steeds is hij dagelijks in de weer met personal trainingen en trainingen in kleine groepen (maximaal vier) voor de deur van zijn sportschool aan ’t Holland. Ook verzorgt hij bootcamptrainingen op de atletiekbaan in Zevenaar.

Een paar weken geleden kwam hij als lid van de stuurgroep van het BOSS-akkoord op het idee een outdoor train-de-trainer-clinic te organiseren. Het BOSS-akkoord (Bewegen, Ontmoeten, Sporten en Spelen) is een lokaal project, dat is opgetuigd om meer mensen in beweging te krijgen. Josko en fysio Arjen Krouwel kregen Thomas Demont, combinatiefunctionaris sport bij de gemeente Duiven, en Jacqueline van Pelt van de BOSS-stuurgroep achter hun plannen. Na wat aandringen lukte het ook achttien trainers van seniorenteams van sportverenigingen in Duiven en Westervoort te mobiliseren. Afgelopen weekend volgden ze verdeeld over twee groepen de train-de-trainer-clinic.

Josko: “Een handbaltrainer geeft handbaltraining, een voetbaltrainer voetbaltraining en een basketbaltrainer basketbaltraining. Prima, dat moeten ze vooral blijven doen of weer gaan doen als het weer mag. Wat wij hebben gegeven is meer een algemene hoe-beweeg-ik-training. Een soort bootcampsessie met veel core-stability-oefeningen en met oog voor blessurepreventie. Ik denk dat we in onze opzet zijn geslaagd om een leuke training te geven met veel beweging waarmee ze bij hun club wat kunnen. De reacties waren positief.”

Josko Koelemeijer wijst ook op het mentale aspect. “veel recreanten kiezen ook voor een vereniging vanwege het gezelligheidsaspect. Lekker samen sporten als afleiding van de dagelijkse bezigheden. Het wegvallen daarvan doet ook wat met je mentale gesteldheid.”

Trainers die mee willen doen aan de volgende train-de-trainer-clinic, kunnen mailen naar: info@vitalitysports.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden