<p>Dominique Verheul met bakken in de weer in haar moestuin, die ze aan het ombouwen is naar een tasttuin.</p>

Dominique Verheul met bakken in de weer in haar moestuin, die ze aan het ombouwen is naar een tasttuin.

‘In de tuin ben je nooit uitgeleerd’

Dominique Verheul (45) uit Duiven heeft een ‘verhaal’. Aan de ene kant een triest verhaal, maar met een onvoorstelbare innerlijke kracht maakt Dominique er een mooi verhaal van, en is haar leven zeer de moeite waard. De Duivense is beheerder van de populaire Facebookgroep Moestuin met meer dan 31.000 leden.

Dominique Verheul heeft de chronische oogziekte birdshot chorioretinopathie. Een zeldzame aandoening met onbekende oorzaak, waaraan slechts ongeveer 200 mensen in Nederland lijden. Oogklachten heeft ze al sinds 2006, maar pas twee jaar geleden werd ze gediagnosticeerd met de genoemde ziekte. Momenteel ziet ze met haar rechteroog nog ongeveer 35 procent en met haar linkeroog tussen de 40 en 50 procent. Zeker is dat Dominique’s zicht de komende jaren verder achteruitgaat. De snelheid waarmee is onbekend. Ze loopt met een taststok en bereidt zich voor op een leven zonder zicht.

Dominique: “Ik krijg gelukkig veel hulp van Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor slechtzienden en blinden. Ze leren me hoe ik zelfstandig kan blijven wonen.”

Gauw naar het goede nieuws. Want dat is haar Facebookgroep Moestuin. Binnen de groep worden tips en adviezen gedeeld over hoe je een moestuin opzet en in stand houdt. Samen met een vriendin richtte Dominique de groep ooit op, maar inmiddels doet ze het alleen. Zoals bijna iedereen begon ze met een simpele bak op de vensterbank.

“Omdat ik bij de Voedselbank geen groenten kreeg, ben ik die zelf gaan kweken. Ik woonde toen nog in Naaldwijk. Tweeëneenhalf jaar geleden ben ik via Ede in Duiven terechtgekomen. Hier had ik in het begin een eigen moestuintje in Zevenaar, maar toen ik vanwege mijn ziekte geen auto meer mocht rijden, heb ik die opgezegd. Mijn eigen tuin is nu mijn moestuin. Ik ben hem aan het ombouwen naar een tasttuin, zodat ik er in de toekomst actief in kan blijven.”

Als ze niet in de tuin bezig is, zit ze achter de pc om haar Facebookgroep in goede banen te leiden. Dominique is een strenge beheerder. “Ik accepteer geen reclame, alleen tips en adviezen. En ik wil dat mensen lief zijn voor elkaar. Geen gemopper en gedoe. Ook niet als mensen spelfouten maken in wat ze schrijven. De een heeft nu eenmaal meer moeite met taal dan de ander.”

Dat haar groep populair is en nog steeds groeit, zowel met beginners als met ervaren (moestuin)tuiniers, verbaast Dominique niet. “Steeds meer mensen ontdekken dat een moestuin onderhouden een heel leuke hobby is. In de tuin ben je nooit uitgeleerd en het voorjaar is bovendien hét moment om het op te pakken. Dat maakt ook van het beheren van de groep een feestje.”

Dominique Verheul schrijft blogs. Die zijn te lezen op Facebook en op de site www.voordathetlichtuitgaat.wordpress.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden