<p>Marco van Geelen trakteert zichzelf op een lekker speciaalbiertje.&nbsp;</p>

Marco van Geelen trakteert zichzelf op een lekker speciaalbiertje. 

De aantrekkingskracht van bier

De aantrekkingskracht die bier uitoefent op veel mensen blijft bijzonder. Neem Marco van Geelen (49) uit Westervoort. Ruim tien jaar geleden maakte hij een voorzichtig beginnetje met het zelf maken van bier. U raadt het al: die hobby liep behoorlijk uit de hand. Marco brouwt tegenwoordig professionele bieren en heeft een eigen bierwebshop onder de naam Het Witte Blazoen.

Deze maand heeft hij een afspraak met Brouwerij ’t Meuleneind in Hoeven. Inzet van het gesprek is het brouwen van een eigen Quadrupel, een bier met een hoog alcoholpercentage. Een deel gaat op de fles, een ander deel in cognacvaten. Bier voor de echte liefhebbers. Dat is Marco van Geelen zelf ook. “Een avond met twee glazen speciaalbier kan voor mij helemaal top zijn.”

De vraag is altijd: waar was het begin? Voor Marco dus een jaar of tien geleden. Eerst met biersiroop, daarna in een soeppan van 5 liter, en dat werd al snel een pan van 20 liter. Vrienden en kennissen reageerden enthousiast op Marco’s brouwsels, maar hij ondervond dat ook bierbrouwen gaat met vallen en opstaan. Marco: “Ik deed in die tijd een keer mee aan een wedstrijdje. De jury maakte mijn bier helemaal af.”

De Westervoorter, die werkzaam is op de afdeling personeelszaken van Pro Persona (geestelijke gezondheidszorg), liet zich niet uit het veld slaan. Hij kocht een professionele brouwketel en in 2019 scoorde hij wél. Bij de Brand Bierbrouwwedstrijd dat jaar eindigde hij met een winterbier als tweede in een veld met 319 deelnemers. Het ‘zilveren’ bier, met een alcoholpercentage van 9,2 procent, brengt hij sindsdien uit onder de naam Mystic Fire Winterbier. Mystic Fire is de naam van de vuurspuwvereniging waar Marco lid van is, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Succes motiveert en dus heeft Marco de afgelopen twee jaar weer flinke stappen gezet. Zo ging hij een samenwerking aan met Brouwerij Artemis in Dronten. Dit bedrijf brengt het prijswinnende bier van Marco op de markt onder de naam Artemis Keiler. Vorig jaar werd er meer dan 1500 liter van gebrouwen (en verkocht). Dit jaar wordt de productie opgevoerd tot bijna 2500 liter.

Over enkele weken komt ook Marco’s eerste, volledig onder eigen label gebrouwen Tripel op de markt. Een bier dat 80 van de 100 punten scoorde tijdens een proefbatch. Later dit jaar hoopt hij ook nog een Quadrupel en een Dubbel op de markt te brengen. De Quadrupel met Brouwerij ’t Meuleneind, de Dubbel met crowdfunding onder familie, vrienden en kennissen. Marco: “De vorm is dan eigenlijk dat je je bier vooraf betaalt.”

Van de aankleding maakt Marco van Geelen ook werk. Voor de etiketten van zijn bierflessen werkt hij samen met een art-designer. Samen kiezen ze voor opvallende afbeeldingen, bijvoorbeeld van een hydra, een veelkoppig, draakachtig monster. Minder afschrikwekkend is de manier waarop Marco aan de hop komt voor zijn Tripel en Dubbel. Die oogst hij in zijn eigen volkstuin aan De Mars in Westervoort.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden