Hoge opkomst bij Kamerverkiezingen in coronatijd

Ruim 16.000 inwoners van de gemeente Duiven hebben vorige week bij de Tweede Kamerverkiezingen hun stem uitgebracht. Dat is 81,6 procent van de stemgerechtigden. Duiven scoort daarmee hoger dan het landelijk gemiddelde van 79,3 procent maar lager dan vier jaar geleden (84 procent). Ook wat betreft partijvoorkeur volgen de kiezers in Duiven, Groessen en Loo in grote lijnen het landelijke beeld.

Burgemeester Huub Hieltjes is tevreden met de opkomst. “Ik hoopte vooraf op meer dan 80 procent, dus dit is een mooie opkomst. Zeker ook omdat we te maken hebben met corona, waardoor mensen thuis bleven omdat ze zich niet goed voelden.” Hieltjes bezocht op de verkiezingsdag alle veertien stembureaus, waar hij constateerde dat de coronamaatregelen goed werden nageleefd. Er was in ieder stembureau een aparte vrijwilliger om de bezoekers te wijzen op die maatregelen.

Briefstemmen
Vanwege corona konden kwetsbare kiezers op maandag en dinsdag al hun stem uitbrengen. Daarvoor waren twee stembureaus ingericht, in het gemeentehuis en bij onderwijsorganisatie Quadraam aan de Saturnus in Duiven-Zuid.

Van de mogelijkheid voor 70-plussers om per brief te stemmen, is in de gemeente Duiven ruim 1700 keer gebruikgemaakt. Het aantal ongeldige stemmen – circa 4 procent – komt overeen met het landelijk gemiddelde. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken moest vorige week in allerijl de procedure aanpassen, omdat het stemmen per brief voor te veel kiezers te ingewikkeld geregeld was.

Het tellen van de stemmen kostte deze meer tijd dan gebruikelijk, vooral door de erg grote stembiljetten. De tellers waren in de nacht van woensdag op donderdag om kwart voor twee klaar. In totaal zijn in Duiven, Groessen en Loo zo’n 170 vrijwilligers en ambtenaren druk geweest met de Tweede Kamerverkiezingen.

VVD verreweg grootste
Wat betreft partijvoorkeuren komt de uitslag in de gemeente Duiven aardig overeen met het landelijke beeld. De VVD is verreweg de grootste partij en zelfs bijna twee keer zo groot als runner-up D66. De liberalen stegen van 25,4 procent in 2017 naar 28,2 procent dit jaar. D66 behaalde 15,2 procent van de stemmen (was 12,4). De derde plek is voor de PVV, met 11,3 procent (12,8 procent in 2017). Ook Forum voor Democratie (4,5 procent) en JA21 (3,1 procent) scoren hoog in Duiven.

Net als landelijk waren er forse verliezen voor het CDA, van 14,1 naar 10,7 procent, en de SP die van 10,7 naar 6,6 procent ging. GroenLinks werd bijna gehalveerd (van 7,8 naar 3,4 procent). De PvdA behaalde 5,6 procent en wist daarmee het verlies beperkt te houden tot 0,4 procent.

Westervoort
De opkomst in de gemeente Westervoort lag met 78,1 procent een fractie lager dan het landelijk gemiddelde van 79,3 procent. Ook in Westervoort is de VVD de grootste partij (22,4 procent). Het verschil tussen nummer twee D66 en nummer 3 de PVV is klein: 14,5 om 14,2 procent.

Verlies was er voor het CDA (nu 12,4 naar 9,4 procent), de SP (van 13,2 naar 8,5 procent) en GroenLinks (van 8,3 naar 4,6 procent). Forum voor Democratie en JA21 behaalden in Westervoort respectievelijk 4,8 en 2,3 procent.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden