<p>Michiel Zwartepoorte op de dijk in Westervoort. Het dorp dat hij inruilt voor Curaçao.</p>

Michiel Zwartepoorte op de dijk in Westervoort. Het dorp dat hij inruilt voor Curaçao.

Radio maken vanaf een Curaçaos strand

Misschien heeft u er nog nooit van gehoord, maar Dolfijn FM is het grootste Nederlandstalige radiostation van Curaçao en Bonaire. Op die zender heeft de 23-jarige Westervoorter Michiel Zwartepoorte vanaf maandag 22 maart zijn eigen lunchprogramma. Dagelijks (maandag t/m vrijdag) van twaalf tot twee. Niet zo vreemd dat Michiel spreekt van ‘een droom die in vervulling gaat’.

Dit is het verhaal van een jonge vent die als kind van lege schoenendozen en closetrollen al radio’s bouwde. Als tiener ging hij werken bij de lokale omroep en langzaam maar zeker zette hij stapjes vooruit. Met als (voorlopig?) hoogtepunt zijn aanstelling voor minimaal een halfjaar bij Dolfijn FM op Curaçao. Laten we Michiel Zwartepoorte zijn verhaal zelf laten vertellen.

“Dat van die schoenendozen en closetrollen klopt, ja. Als mijn ‘radio’ dan klaar was ging ik ‘radiootje spelen’. Ik wilde gewoon per se radio maken. Daarom ben ik op een gegeven moment ook bij de lokale omroep in Zevenaar naar binnen gestapt. ‘Wat moeten we met dat gastje’, was het eerste wat ze dachten. Maar ik liet me niet kennen. Ik werd ook steeds wat vrijer en mondiger, totdat ik een programma mocht presenteren. Later heb ik dat ook gedaan voor de lokale omroep in Nijmegen.”

“Daarna kwam ik terecht bij Wild FM, een commercieel radiostation voor Noord-Holland en Flevoland. Tegen een onkostenvergoeding. Elke zondagmiddag van drie tot zes had ik daar een eigen programma, waar ik ook sitekicks voor uitnodigde. Artiesten en dj’s en andere bekende Nederlanders. Gerard Joling en Kees van der Spek heb ik onder anderen in mijn programma gehad.”

“Curaçao ken ik van vakanties. Een te gek eiland. Ik liep een keer langs de radiostudio van Dolfijn FM die op het strand zit, Mambo Beach. Als ik hier toch eens zou kunnen werken, dacht ik gelijk. Ik ben bandjes op gaan sturen en heb mijn ambitie kenbaar gemaakt. Dat schoot niet echt op, maar alles werd anders toen eind vorig jaar mijn werk bij een uitgeverij eindigde vanwege corona. Ik ben gewoon weer die kant op gegaan en met ze gaan praten. Met als resultaat een contract voor het maken van een lunchprogramma. Een luchtig programma met populaire muziek gericht op een breed publiek.”

“Natuurlijk verheug ik me hier enorm op. Alles is geregeld. Ik heb een baan, een inkomen, een verblijfsvergunning en een appartement. Ik ga straks radio maken vanaf het strand. Ik kan het zelf nog nauwelijks geloven.”

Michiel Zwartepoorte werd geboren in Zevenaar, maar woont al zijn hele leven in Westervoort. Het enige ‘risico’ van de onderneming op Curaçao lijkt dat hij heimwee krijgt. Michiel: “Het is een grote stap en ik zal mijn ouders en familie zeker missen. Daar staat tegenover dat ik weet waar ik terecht kom. Ik ben er al vaak geweest en ken er ook best veel mensen. Als het radiowerk onverhoopt zou ophouden, kan ik altijd nog terecht bij vrienden die daar in de horeca zitten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden