<p>Secretaris Ada Oudkerk van Graag Gedaan Westervoort: 'Het lukt vrijwel altijd om iemand te vinden voor het doen van een klusje.'</p>

Secretaris Ada Oudkerk van Graag Gedaan Westervoort: 'Het lukt vrijwel altijd om iemand te vinden voor het doen van een klusje.'

Graag Gedaan Westervoort regelt het wel

De balans is opgemaakt en het jaarverslag 2020 geschreven. Dat leert dat Graag Gedaan Westervoort vorig jaar iets minder aanvragen te verwerken kreeg dan in 2019: 550 tegen 700. Terwijl de hulporganisatie zelf, vanwege corona, een stijging had verwacht. Hoe dan ook, Graag Gedaan staat ook dit jaar weer dagelijks klaar voor mensen met een hulpvraag.

“Misschien dat er vanwege corona meer burenhulp is geboden”, probeert Graag Gedaan-secretaris Ada Oudkerk de daling van vorig jaar te verklaren. “Prima natuurlijk, als mensen die hulp nodig hebben dat ook maar krijgen. Toch is het misschien goed dat we nog eens laten weten dat iedere Westervoorter op ons een beroep kan doen. Alle hulp is gratis, met uitzondering van vervoer. Daar vragen we een kleine vergoeding voor.”

Graag Gedaan Westervoort is een organisatie waar je van op aan kunt. Ze bestaan al meer dan 43 jaar. Opgericht door de gemeente en de gezamenlijke kerken in de jaren dat Westervoort groeikern was en van een boerendorp transformeerde tot een forensengemeente. Door de jaren heen hield Graag Gedaan stand. Dankzij diehard-vrijwilligers. Enkele vrijwilligers van vandaag de dag zijn zelfs al sinds de oprichting betrokken.

Ada Oudkerk (66) haakte tien jaar geleden aan. Nu zit ze samen met drie andere dames in het bestuur. Er zijn negen contactpersonen die bij toerbeurt een telefoondienst voor hun rekening nemen, en daarnaast nog eens een bestand van ongeveer 55 vrijwilligers (m/v). De aanpak is simpel maar effectief. Mensen met een hulpvraag die met Graag Gedaan bellen, krijgen de dienstdoende contactpersoon aan de lijn. Die hoort de hulpvraag aan en gaat terstond iemand zoeken die de gevraagde hulp kan bieden. Ada Oudkerk: “We weten wie van onze vrijwilligers we voor welk klusje kunnen inzetten en hoe vaak ze inzetbaar zijn. De praktijk is dat het vrijwel altijd lukt om iemand te vinden.”

De secretaris benadrukt dat het gaat om ‘kleine klusjes’. “Boodschappen met iemand doen of voor iemand, vervoer en begeleiding naar de dokter, de fysiotherapeut of het ziekenhuis, naaiklusjes en kleine klusjes in huis of in de tuin. Dingen die snel geregeld kunnen worden en waar mensen toch enorm mee zijn geholpen. Mensen mogen ook gerust vaker bellen voor hulp. Er zit geen maximum aan het aantal keren dat we iemand helpen.”

Graag Gedaan Westervoort is een beetje als ‘ouderen voor ouderen’, zonder daarmee iemand in een hoek te willen zetten. Ada Oudkerk: “Veel hulpverleners zijn inderdaad wat ouder, de meesten gepensioneerd. De mensen die we helpen zijn vaak nog een slagje ouder, maar ook jongeren kunnen een beroep op ons doen. We zijn er voor alle Westervoorters van nul tot honderd jaar.”

www.graaggedaanwestervoort.nl. Telefoon 026 311 59 18 (bereikbaar iedere werkdag van 09.00 tot 12.00 uur).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden