<p>Martine Reesink en haar hulphond Lewis. Over haar nominatie voor de BID Positivity Award: "Als er iemand is met allerlei beperkingen die toch positief blijft, dan ben ik het wel."</p>

Martine Reesink en haar hulphond Lewis. Over haar nominatie voor de BID Positivity Award: "Als er iemand is met allerlei beperkingen die toch positief blijft, dan ben ik het wel."

(Foto: Rene Nijhuis)

Martine: nominatie en nieuw boek

Na twee gedichtenbundels en een boekje met columns, rondt Martine Reesink uit Duiven dezer dagen haar vierde boek af. ‘Kneus & co, de isolatie voorbij’, luidt de titel. Ze is er trots op, zoals ze ook trots is op haar nominatie voor de BID Positivity Award in de categorie ‘meest positieve onbekende Nederlander’.

Martine Reesink is een prachtige vrouw van 48. Toch is ze niet te benijden. Ze lijdt aan het Ehlers-Danlos Syndroom (EDS), een erfelijke aandoening van het bindweefsel. Een groot deel van de dag brengt ze door in bed of op de bank omdat liggen het meest ontlastend is voor haar lijf.

Het leuke aan Martine is dat ze ondanks al haar beperkingen niet een brok chagrijn is. Fysiek mag ze dan een wrak zijn, zoals ze zelf zegt, mentaal is ze sterk. Hoewel ze daar ook weer een kanttekening bij maakt. “Een jaar geleden ging het even wat minder omdat ik fysiek weer meer problemen kreeg. Toen kwam ook corona nog. In tegenstelling echter tot de meeste mensen is het met mij in de loop van vorig jaar steeds beter gegaan.” Dat zit zo. Martine Reesink, getrouwd en moeder van een zoon van 19, takelde zo af dat meer hulp in huis nodig was. Die hulp kwam er, met als gevolg dat ze mentaal een boost kreeg.

Martine: “Vanwege mijn beperkingen zit ik in feite altijd in een lockdown. Wat dat inhoudt, ervaren gezonde mensen nu. Ik ben in de loop van vorig jaar mijn zelfredzaamheid nog meer kwijtgeraakt, maar daar heb ik mijn vrijheid voor teruggekregen. Ik ga er bijvoorbeeld weer veel vaker uit met mijn elektrische rolstoel.”

De zoektocht die 2020 was beschrijft ze chronologisch in haar nieuwe boek ‘Kneus & co, de isolatie voorbij’. De ‘kneus’ is ze zelf. Een benaming waar ze bewust voor kiest. Martine: “Het is zelfspot en ‘kneus’ is ook de naam waaronder ik blogs schrijft. Het woord staat ook in de titel van mijn eerste boek: ‘Welkom in de wereld van een kneus’. Voor de herkenbaarheid heb ik die naam nu ook weer gebruikt.”

Haar nieuwe boek heeft ze geschreven voor lotgenoten met het EDS-syndroom en andere chronisch zieken, al hoopt ze dat ook veel ‘gewone, gezonde mensen’ het gaan lezen. “Misschien kunnen ze er nog iets van leren. Mijn boodschap is: probeer er altijd het beste van te blijven maken.”

Een opsteker voor Martine persoonlijk is haar nominatie voor de BID Positivity Award in de categorie ‘meest positieve onbekende Nederlander’. Martine acht zichzelf niet kansloos. “Als er iemand is met allerlei beperkingen die toch positief blijft, dan ben ik het wel. Ik wil op z’n minst provinciewinnaar worden.” Stemmen voor de awards kan van 22 februari t/m 31 maart via www.bidawards.nl. De winnaars worden bekendgemaakt op 22 april.

Martine Reesink geeft ‘Kneus & co, de isolatie voorbij’ uit in eigen beheer. Mede omdat de patiëntenvereniging afhaakte, zoekt ze nog investeerders in het project. Email: martine@x-tien.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden