Regina Pacis: jongenskostschool, klooster en politiebureau


<p>Het hoofdgebouw van Regina Pacis ontstond in de eerste helft van de negentiende eeuw.</p>

Het hoofdgebouw van Regina Pacis ontstond in de eerste helft van de negentiende eeuw.

Regina Pacis: jongenskostschool, klooster en politiebureau

De gemeente Duiven onderzoekt de mogelijkheden om huurappartementen te realiseren in Regina Pacis, het beeldbepalende witte gebouwencomplex aan de Rijksweg. Regina Pacis kent een bewogen bewoningsgeschiedenis.

Regina Pacis zoals wij het kennen bestaat uit twee gedeelten: een hoofdgebouw en een kapel. Het hoofdgebouw dateert uit de eerste helft van de negentiende eeuw, de kapel is er in 1906 als gymzaal bijgebouwd.

Wanneer het hoofdgebouw precies is ontstaan, is niet bekend. Het wordt voor het eerst genoemd in 1849 als bij een volkstelling blijkt dat het bewoond wordt door Johan W.P. Koch. Het moet dan al een groot pand zijn, want Koch woont er met zijn vrouw, schoonvader en een aantal kostgangers en dienstboden. Na Kochs overlijden blijft zijn weduwe er nog jaren wonen. Daarna is het kortstondig de woning van burgemeester H.J.H. Libourel.

Instituut Geubbels
In 1891 wordt Petrus Geubbels de nieuwe eigenaar. Hij begint in 1876 als onderwijzer in Duiven en geeft daarnaast bijles aan katholieke jongens die bij hem in de kost zijn. Dat worden er steeds meer, waarop Geubbels in 1892 Instituut Geubbels sticht, een kostschool op hbs-niveau voor welgestelde katholieke jongens. Geubbels begint met twaalf leerlingen, als zijn zoon Adrianus de kostschool in 1921 overneemt zijn het er ruim veertig.

Paters Oblaten
In 1944 wordt Regina Pacis gekocht door de paters Oblaten, een katholieke kloostergemeenschap. De paters moeten toezien hoe het pand grote schade oploopt als het in de eindfase van de oorlog eerst door de Duitsers en vervolgens door repatrianten en vluchtelingen wordt ‘bewoond’. Maar na de oorlog knappen ze de ruïne op en maken ze van de gymzaal een kapel.
De paters blijven tot 1981 eigenaar. Dat jaar verkopen ze Regina Pacis aan de gemeente, die de kapel in 1990 doorverkoopt aan de protestantse Samen Op Weg-gemeente, die er al sinds 1972 kerkdiensten houdt. Daarvoor en voor andere kerkelijke activiteiten wordt de kapel nog steeds gebruikt. Het hoofdgebouw fungeert de afgelopen decennia als dependance van het gemeentehuis, als onderkomen van welzijnsorganisatie Mikado en als politiebureau.


De informatie in dit artikel is ontleend aan de Driepas, het tijdschrift van de Historische Kring Duiven-Groessen-Loo, en andere bronnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden