De kracht van online teambuilding


<p>Sjoerd Janszoon (links) en Michiel van Eunen van TeamPlay.</p>

Sjoerd Janszoon (links) en Michiel van Eunen van TeamPlay.

De kracht van online teambuilding

Zo’n beetje alles lijkt tegenwoordig online te gaan. We kochten al veel online, maar sinds corona ons leven is gaan beheersen, werken veel mensen uitsluitend nog online en vinden activiteiten online plaats. Als alternatief voor live en fysiek. Bedrijven maken er hun business van.

Zoals TeamPlay, dat zichzelf aanprijst met de slogan: online teambuilding voor werkzaam Nederland. TeamPlay hield een aantal weken geleden een kerst-pubquiz voor ondernemersvereniging MKB Duiven, waaraan circa honderd leden deelnamen.

‘Vroeger’ gaf Sjoerd Janszoon uit Duiven fysieke trainingen. Hij leerde mensen salesvaardigheden aan en gaf cursussen ‘positief denken en doen’ en ‘waarderen’. Altijd al wel in combinatie met game based learning. Een tak van sport waar Sjoerd Janszoon en Michiel van Eunen, zijn compagnon bij TeamPlay, een passie voor hebben, en waar ze samen ook al meer dan dertig jaar ervaring in hebben. Zowel als het gaat om spelontwerp, faciliteren, teambuilding als training.

Sjoerd is overtuigd van de kracht van online teambuilding. “Game based learning biedt oneindig veel mogelijkheden. Je kunt teamspellen inzetten als fun-activiteit voor bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel, maar licht, luchtig en humor combineren met serieus en leerzaam kan ook. ‘Cold Case’ en ‘Weerwolven’ zijn voorbeelden van spellen die mensen leren beter samen te werken.”

Met game based learning maakte Sjoerd Janszoon onlangs de dagstart van een bedrijf beter en leuker. Sjoerd: “Bij dat bedrijf zitten ze iedere ochtend op een vaste tijd even online samen. Heel goed, want zo creëer je verbinding ondanks het feit dat iedereen gewoon thuis werkt. Maar dan moeten het wel sessies zijn die energie geven en geen bijeenkomsten waarbij je in slaap valt. Omdat dat na verloop van tijd toch dreigt te gebeuren, moet je de boel soms een oppepper geven. Daar zijn wij voor gevraagd en ik denk dat het goed is gelukt,.”

We schreven het al: alles lijkt tegenwoordig online te gaan. Gedwongen door corona. Nadelen ten opzichte van fysiek samen met elkaar aan tafel zitten zijn er wel. Sjoerd Janszoon noemt er een: de aandacht vasthouden. “Dat is online gewoon lastiger. Wat niet wil zeggen dat het niet kan. Er zijn tools voor om die aandacht te prikkelen, energie in bijeenkomsten te brengen en het plezier erin te houden. Van die tools maken wij uiteraard gebruik.”

Verwacht hij dat online werken, winkelen en ontspannen weer grotendeels verdwijnt als corona de wereld uit is en we weer kunnen doen en laten wat we willen? Sjoerd: “Nee, wat dat betreft is de geest wel uit de fles. We gaan zeker niet terug naar hoe het was. Het zal een mix worden. Een mix die voor ieder bedrijf en ieder individu ook weer net iets anders is.”

www.team-play.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden