Nieuw: thuismentor voor scholieren


<p>Ang&eacute;lique Sanders uit Westervoort is oprichter van School&#39;s cool De Liemers: &quot;Het gaat om het begeleiden van kwetsbare kinderen bij de overgang naar en in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs.&quot;</p>

Angélique Sanders uit Westervoort is oprichter van School's cool De Liemers: "Het gaat om het begeleiden van kwetsbare kinderen bij de overgang naar en in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs."

Nieuw: thuismentor voor scholieren

‘School’s cool’ is een organisatie die vrijwillige thuismentoren koppelt aan kinderen die extra steun nodig hebben bij de overgang naar en in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs. Sinds begin deze maand is er een School’s cool De Liemers. Opgericht door Angélique Sanders uit Westervoort.

Ze is als beleidsmedewerker werkzaam in het onderwijsveld. De kennis van het wereldje en de goede geluiden die overwaaiden van andere School’s cool-vestigingen, met name die in Arnhem, deden Angélique Sanders besluiten in de Liemers te beginnen. Belangrijkste voor dit moment is het krijgen van bekendheid. Angélique: “We hadden de afgelopen maanden al een paar aanmeldingen. Die hebben we geholpen onder de vlag van de vestiging in Arnhem. Sinds deze week doen we het zelf.”

Wat nodig is zijn vrijwillige thuismentoren en kinderen die behoefte hebben aan extra steun. Een doelstelling qua aantallen is er niet. Angélique Sanders: “We zijn geen commerciële club. Het doel is niet meer of minder dan kinderen die minder kansen hebben dan andere kinderen, toch diezelfde kansen te bieden door ze wat extra hulp te geven.”

De scholieren die School’s cool wil helpen zijn kinderen die niet in aanmerking komen voor ondersteuning, maar die gezien hun omstandigheden wel gebaat zijn bij extra hulp. De ondersteuning is geen vorm van bijles en thuismentoren zijn dus ook geen huiswerkbegeleiders. Angélique: “Het gaat om het begeleiden van kwetsbare kinderen van wie de thuissituatie vaak niet denderend is. Een thuismentor kan het kind en de ouders ondersteunen bij alles wat met school te maken heeft. Daar valt bijvoorbeeld ook onder het stimuleren van ouders om naar een ouderavond te gaan. Ik kan me zelfs voorstellen dat de mentor zelf meegaat. Alles in het belang van het kind.”

Het feit dat een organisatie als School’s cool nodig is, legt Angélique Sanders niet uit als kritiek op de overheid. “Dit is van alle tijden. Het is algemeen bekend dat kinderen van hoger opgeleiden meer kansen krijgen en beter presteren. Gemeenten zien dat ook en proberen er aandacht voor te hebben. Toch blijf je altijd kinderen houden die tussen wal en schip dreigen te vallen. Die proberen wij dat extra steuntje in de rug te geven, zodat ze erbij worden getrokken of op niveau worden gehouden.”

Thuismentoren zijn vrijwilligers met minimaal een mbo-niveau en affiniteit met de doelgroep. Ze komen één keer per week maximaal anderhalf uur bij de leerling thuis. De begeleiding van een kind duurt maximaal ruim een jaar. Het eerste jaar in het voortgezet onderwijs en de eerste weken van het tweede schooljaar. School’s cool zorgt tijdens het traject voor ondersteuning. Iedere mentor krijgt vooraf ook duidelijke instructies en relevante informatie. Het aanmelden van kinderen voor een hulptraject wordt meestal gedaan door leerkrachten van groepen 8.

Interesse? Mail naar mentorcoördinator Elizabeth van der Meulen: elizabethvandermeulen@outlook.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden