Moesaete gaat nu toch door


<p>V.l.n.r.: de Moesaete-organisatoren Kees Krechting, Martijn Wieleman, Jos Brey, Arnold Krechting en John Kemper voor het pand van Wieleman aan de Dorpstraat.</p>

V.l.n.r.: de Moesaete-organisatoren Kees Krechting, Martijn Wieleman, Jos Brey, Arnold Krechting en John Kemper voor het pand van Wieleman aan de Dorpstraat.

Moesaete gaat nu toch door

De dialectgroep van de Historische Kring Westervoort heeft een opzienbarend besluit genomen: het traditionele Moesaete in december gaat toch door. In aangepaste vorm, dat wel, want met meer dan 250 mensen bij elkaar komen in een zaal kan nu natuurlijk niet. Er komt een livestream en kort daarvoor kan de ‘moes’ bij Wieleman worden afgehaald.

In september bracht de dialectgroep het nieuws naar buiten: het Moesaete zou dit jaar vanwege corona niet doorgaan. Dat nu, op de valreep, anders is besloten, heeft te maken met opmerkingen van trouwe bezoekers van de onvervalst Westervoortse avond. ‘Jammer, moes dah nou’, was een van de opmerkingen. En een ander liet weten: ‘We kunne toch same thuus Moesaete?’

Het zette de dialectgroep aan het denken en het leidde tot het besluit om het Moesaete alsnog door te laten gaan. Op donderdag 10 december. De aanpak is als volgt. Iedereen die mee wil doen kan tot 9 december ‘Moesaete-pakketten’ à 15 euro per stuk bestellen via www.ticketkantoor.nl/shop/moesaete, of tijdens kantooruren bellen met Wieleman: 026 311 82 85. Iedereen wordt verzocht zelf rekening te houden met de maximale aantallen mensen die tegen die tijd vanwege corona bij elkaar mogen komen.

Op donderdag 10 december tussen 16.00 en 18.30 uur kunnen de pakketten bij Wieleman aan de Dorpstraat worden afgehaald. Er wordt die dag een speciale ‘Moes ri-j in’ gecreëerd, zodat dat op een veilige manier kan. Naast de moes (boerenkool met worst, volgens geheim recept bereid) bevatten de pakketten de traditionele placemats én de link naar de livestream van het Moesaete, vanuit de speciaal hiervoor ingerichte ‘Studio Wieleman’.

Thuis dek je de tafel en warm je de maaltijd op. Tevens zorg je voor een apparaat met internet (pc, laptop, smart-tv of iPad). Vanaf 19.00 uur kun je inloggen op de livestream. De uitzending begint om 19.30 uur. Vanaf dat moment is het thuis op de bank genieten van de moes en van het programma dat wordt voorgeschoteld. ‘Same thuus Moesaete’, precies zoals dat door een aanvankelijk teleurgestelde deelnemer werd geopperd.

Kees Krechting van de organiserende dialectgroep: “Het zal anders zijn dan anders. De sfeer die je hebt als je met 250 mensen of meer in een zaal bent, kunnen we niet met een livestream kopiëren in de huiskamer. Maar het is altijd beter dan niets. Het programma met voordrachten en liedjes in het Westervoorts dialect zal waarschijnlijk ook iets minder uitgebreid zijn dan andere jaren. Maar ook hiervoor geldt: beter iets dan niets. We doen in ieder geval onze uiterste best er iets leuks van te maken. We verwachten ook best veel mensen die meedoen. Het wordt geheid een leuke avond.”

Krechting vindt dat (oudere) mensen niet moeten opzien tegen het inloggen met een link. “Dat is echt heel eenvoudig. En anders vraag je het je kinderen. Die leggen het je zo uit.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden