<p>Auteur van het jubileumboek Willem Vlijm (links) en Remco Bosveld en Ronny Arends (rechts) van de jubileumcommissie van OBK.</p>

Auteur van het jubileumboek Willem Vlijm (links) en Remco Bosveld en Ronny Arends (rechts) van de jubileumcommissie van OBK.

100 jaar muziek in Westervoort

Fanfare OBK werd op dinsdag 20 oktober exact honderd jaar geleden opgericht. Honderd jaar muziek in Westervoort dus en dat is ook de titel van het jubileumboek dat gisteren verscheen: ‘OBK, 100 jaar muziek in Westervoort’. Geschreven door dorpsgenoot Willem Vlijm.

De presentatie van het boek was groots voorzien. Maar toen kwam corona. Een receptie dan maar op de jubileumdag met maximaal dertig mensen. Ook die ging vanwege de tweede golf waarin we zitten niet door. In plaats daarvan sprongen de leden van de jubileumcommissie ‘OBK 100 jaar’ gisteren op de fiets om alle ongeveer honderd leden en enkele tientallen sponsors thuis een jubileumboek te bezorgen. Voorzitter Ronny Arends van de jubileumcommissie: “Ontzettend jammer dat het zo moet gaan, maar daarom verder niet getreurd. Het boek is er niet minder mooi om.”

‘OBK, 100 jaar muziek in Westervoort’ is inderdaad een naslagwerk dat er zijn mag. Een boekwerk dat past bij een trotse honderdjarige. Beschouwende artikelen, verslagen, krantenknipsels en heel veel foto’s, maken het tot een document dat een goede indruk geeft van honderd jaar muziek in Westervoort. Uitgegeven in eigen beheer en verschenen in een oplage van 500 exemplaren. Financieel mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van OBK.

Dat er een boek zou komen was een jaar geleden nog helemaal niet de bedoeling. De jubileumcommissie wilde volstaan met een expositie in Huize Vredenburg. Totdat Willem Vlijm, lid van de Historische Kring, tijdens het Moesaete in december 2019 voorzitter Ronnie Gerretzen van OBK (Oefening Baart Kunst) aanspraak. De schrijver van historische naslagwerken over Bakkerij Koenen (150 jaar) en Zalencentrum Wieleman (100 jaar), zag in de honderdjarige Fanfare OBK een mooie nieuwe uitdaging.

Ronny Arends, trombonist bij OBK: “Ronnie Gerretzen heeft Willem Vlijm naar mij doorgestuurd. Natuurlijk waren we geïnteresseerd. Omdat we voor de expositie al veel materiaal hadden verzameld, konden we een vliegende start maken. Dat moest ook wel want de tijd was kort.”

Het jaar begon met een geslaagd jubileum-nieuwjaarsconcert bij Wieleman. Voor echter de tweede activiteit kon plaatsvinden, sloeg corona toe. Daarop besloot OBK alle festiviteiten door te schuiven naar 2021. In de hoop dat het dan wel kan. Ronny Arends (oud-voorzitter van OBK) en zijn mede-jubileumcommissieleden Derkjan de Keijzer, Remco Bosveld, Esther Gerretzen, René Bosveld en Hans Arends zijn bijna vier jaar in de weer geweest met het voorbereiden van het eeuwfeest. Ronny: “Iedere maand hebben we vergaderd. We zijn begonnen met sponsors te zoeken en langzaam maar zeker heeft het nu uitgestelde programma vorm gekregen. De afstemming van het boek met Willem Vlijm hebben we vanwege corona vooral via mail en app gedaan. Gelukkig heeft dat geen invloed gehad op de kwaliteit.”

Het jubileumboek is voor 10 euro te koop. Stuur een email naar: jcobk100@gmail.com, of bel: 026 311 25 95.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden