<p>Piet en Diny Wacki samen met dochter Masha in de wijnhandel/slijterij aan de Ploenstraat in Duiven.</p>

Piet en Diny Wacki samen met dochter Masha in de wijnhandel/slijterij aan de Ploenstraat in Duiven.

Felicitaties 80-jarige Duivense slijter

Piet Wacki van Wijnhandel/Slijterij Piet Wacki aan de Ploenstraat in Duiven werd op 2 oktober 80 jaar. Het bereiken van die mijlpaal ging niet in stilte voorbij. Er waren felicitaties, bloemen en andere cadeaus van veel klanten. De Duivense slijter was er beduusd van.

“Kan ik iedereen via de krant bedanken?”, vraagt de kersverse tachtiger. Voor deze keer kan dat, in ruil voor ‘het verhaal van’ Wijnhandel/Slijterij Piet Wacki. Een verhaal dat in 1972, 48 jaar geleden, begon.

Piet: “Mijn vrouw Diny en ik komen uit Duiven. Allebei uit een ondernemersgezin. Mijn vader had een schildersbedrijf, de ouders van Diny een hotel/restaurant/café. Dat horecabedrijf was gevestigd hier op de hoek van de Rijksweg en de Ploenstraat, waar nu Sascha Diertotaal zit. We hebben het overgenomen, maar zijn er niet mee doorgegaan. Op de parkeerplaats hebben we een woonhuis gebouwd in combinatie met een wijnhandel/slijterij. Daar wonen we nog steeds en daar zit het bedrijf nog steeds. Met dit verschil dat het nu van onze dochter Masha is. Diny en ik verlenen alleen nog hand- en spandiensten, zoals helpen met inpakken en bestellingen wegbrengen. En we brainstormen over hoe we dingen zullen aanpakken.”

Piet en Diny herhalen keer op keer dat ze altijd met plezier hebben gewerkt. Met dank aan de klanten. Piet: “Klanten van een slijterij zijn per definitie levensgenieters. Een lekker drankje op z’n tijd hoort bij de geneugten van het leven. Mensen die hier binnenkomen hebben altijd goede zin. Daar spelen wij op in met gastvrijheid, advies en service. Dat wordt gewaardeerd, we hebben veel vaste klanten.”

Natuurlijk heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Jenever bijvoorbeeld wordt niet veel meer verkocht. Daar staat de opkomst van whisky en cognac tegenover. Bier en wijn zijn van alle tijden en port en sherry weer in opkomst, volgens Piet Wacki. “En vergeet de speciaal bieren niet. Daar is ook veel vraag naar.” Diny: “Zeker in deze tijd zie je dat mensen zichzelf iets gunnen. Denk aan een wat duurdere fles wijn of een goede whisky. Dranken om echt van te genieten.”

Dochter Masha (volgens haar ouders ‘met de fles grootgebracht’) hoort het aan. Ze koos haar eigen pad en ging studeren en werken. Maar uiteindelijk kroop het bloed waar het niet gaan kan, ondanks dat ze zich als puber had voorgenomen nooit de zaak van haar ouders over te nemen. Masha (46): “Ik zag van dichtbij hoe hard je als zelfstandige moet werken. Dat leek me niks.”

Toch rolde ze erin en nam ze de zaak over. Masha: “Ik heb dingen veranderd, maar toch is ook veel hetzelfde gebleven. De structuur en de gezelligheid, dingen die de mensen van ons gewend zijn en waarom ze hier blijven komen.”

Piet en Diny hopen nog lang gezond te blijven en hun dochter te kunnen helpen. Dat hoopt dochterlief zelf ook, al is ze heel voorzichtig. “Ik houd mijn ouders uit de wind op dit moment. Als ouderen moeten ze geen corona krijgen. Maar het is wel fijn dat ik nog altijd op ze kan terugvallen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden