<p>Binnen in Triominos was ruimte genoeg. Iedereen kon snel worden gevaccineerd.</p>

Binnen in Triominos was ruimte genoeg. Iedereen kon snel worden gevaccineerd.

Massale toeloop bij grieppriksessie

Oktober is de maand van de griepprik. Ongeveer zes miljoen Nederlanders van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen, krijgen deze maand van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse, gratis prik. In Duiven dreigde het vrijdag 9 oktober even mis te gaan, maar later liep het juist heel soepel.

In verband met corona hadden de gezamenlijke huisartsen besloten sporthal Triominos te gebruiken voor het geven van de griepprik. Geen druk gedoe bij de verschillende praktijken, maar de ruimte benutten in en rond de sporthal. Gemeente en politie waren bij de organisatie betrokken en zeven tijdblokken moesten zorgen voor een goede verdeling van de mensen over de dag. 

Direct echter bij het begin van de priksessie, om 08.00 uur, dreigde het mis te gaan. Iedereen die was opgeroepen voor het eerste tijdblok van 08.00 tot 08.45 uur leek er gelijk om 08.00 acht uur te staan, waardoor er een enorme rij ontstond.

Manager Els te Loo van de Huisartsenmaatschap Duiven: “Daar hadden we niet op gerekend. Gelukkig loste de rij heel snel op. Binnen hadden we het goed geregeld en de doorstroming ging snel. De rest van de dag vormden zich niet opnieuw lange rijen buiten. Dat mensen in sommige gevallen onvoldoende afstand hielden is vervelend, maar uiteindelijk wel hun eigen verantwoordelijkheid. Uiteraard nemen wij het punt wel mee bij de evaluatie van de prikdag richting volgend jaar.”

Vreemd genoeg deden de problemen van het eerste pakweg halfuur zich niet voor bij het begin van de volgende tijdblokken, steeds op het hele uur. Iedereen was het er ook over eens dat het binnen goed was georganiseerd. De doorstroming ging heel snel. Els te Loo: “We hadden 42 mensen die de hele dag bezig waren met formulieren innemen en prikken. Zeer coronaproof ook. Allemaal met mondmaskers en anderhalve meter afstand houden was geen probleem. Eenmaal binnen stonden mensen met vijf minuten weer buiten.”

Els te Loo was niet verrast over de totale opkomst. Van de ruim 9.000 uitgenodigde inwoners van de gemeente Duiven kwamen er vrijdag ongeveer 4.800 de gratis prik halen. Els: “Ruim de helft, dat was ook de verwachting. Overal in Nederland zit de opkomst de laatste jaren rond de 50 procent. We komen trouwens nog wel iets hoger uit omdat we de mensen in de verpleeghuizen die dat willen nog gaan vaccineren.”

Ze is zelf een groot voorstander van de griepprik. Els de Loo: “Heel veel mensen hebben er echt baat bij. Voor het eerst dit jaar is er niet alleen tegen griep, maar ook tegen pneumokokken gevaccineerd. Het verschil is dat griep wordt veroorzaakt door een virus en pneumokokken door een bacterie.”

Hoe zit het ook alweer met corona? Els: “Corona is de naam van een virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Tegen het coronavirus is nog geen vaccin. De griepprik biedt dus bescherming tegen griep, niet tegen COVID-19.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden