<p>Trainer/coach Titus Fierkens van Running Team Liemers (rechts) over Frank Futselaar (links): &quot;Hij kan ergens voor gaan, hij is gretig.&quot; (Foto: Barbara Kerkhof)</p>

Trainer/coach Titus Fierkens van Running Team Liemers (rechts) over Frank Futselaar (links): "Hij kan ergens voor gaan, hij is gretig." (Foto: Barbara Kerkhof)

‘Frank heeft nergens iets laten liggen’

Als de Westervoortse hardloper Frank Futselaar zondag 4 oktober in Londen gaat voor de Olympische marathonlimiet, zit zijn trainer en coach Titus Fierkens thuis. Begeleiders zijn niet welkom in het St. James’s Park, waar de wedstrijd wordt gehouden. Toch heeft Titus Fierkens er veel vertrouwen in dat Frank Futselaar de limiet van 2.11.30 haalt. “Hij heeft het vereiste niveau.”

Sinds wanneer kent u Frank?
Titus Fierkens: “In de winter van 2014-2015 kwam hij een keer met Daan Reintjes mee naar de training van mijn team, Running Team Liemers. Frank voetbalde toen nog bij AVW’66. Ik zag een jongen die goed kon rennen. Ik kende hem van naam ook al van regionale wedstrijdjes, die hij toen al regelmatig won.”

Hoe is het verdergegaan?
“Frank is gestopt met voetballen en bij mij komen trainen. Al heel snel zag ik dat hij echt talent had. Voor een deel zit dat ook in zijn instelling en drive. Frank kan ergens voor gaan, hij is gretig. Altijd in combinatie met plezier hebben in waar hij mee bezig is. Met dat soort gasten kan je wat als trainer.”

Op een gegeven moment kwam Hans Frieling van Sports Planet bij u met de vraag wat er zou moeten gebeuren om Frank klaar te stomen voor het lopen van een Olympische limiet.
“Hoewel hij nog nooit een marathon had gelopen, waren Hans en ik ervan overtuigd dat Frank op die afstand aan de Olympische limiet zou kunnen voldoen. Voorwaarde was dat hij fulltime, of min of meer fulltime, met zijn sport bezig zou kunnen zijn. Hans heeft vervolgens sponsors om zich heen verzameld en in maart 2018 is het project ‘Team Futselaar 2020’ van start gegaan. Omdat de Olympische Spelen zijn uitgesteld is dat nu project ‘Team Futselaar 2021’ geworden.”

Wat is er sinds maart 2018 veranderd?
“Frank is gaan trainen als een topsporter. Met als gevolg dat hij in een paar jaar tijd enorm veel progressie heeft gemaakt. Het is aan zijn volledige toewijding te danken dat hij het niveau dat hij nu heeft, heeft gehaald.”

Gelukkig is tegenslag hem bespaard gebleven.
“Klopt, op wat kleine blessures na. Maar dat is slechts in beperkte mate een kwestie van geluk. Frank is er op de manier die hem kenmerkt helemaal voor gegaan. Dat houdt niet alleen in trainen en rusten, maar je hele leven inrichten rond de sport. Dan nog is topsport balanceren op een dun koord, maar Frank heeft dat heel goed gedaan. Hij is bijvoorbeeld ook met voeding aan de slag gegaan en hij heeft een heel team rond zich geformeerd met deskundigen. Een osteopaat bijvoorbeeld. En hij heeft dingen uitgeprobeerd. Werkt het wel, werkt het niet? Die aanpak heeft hem geen windeieren gelegd. Ik durf te stellen dat hij in het hele traject nergens iets heeft laten liggen.”

De ultieme vraag: is Frank in staat zondag de limiet te lopen?
“Een volmondig ‘ja’. Hij heeft gewoon het vereiste niveau. Dat heeft hij de afgelopen maanden meermalen laten zien. Het was een vlekkeloze voorbereiding. Frank weet zelf ook dat hij niet hoeft te twijfelen en dat doet hij ook niet. Als er niks geks gebeurt, loopt hij zondag die limiet. Waarbij ik gezegd wil hebben dat het een marathon blijft. Er kan altijd iets gebeuren. Een wedstrijd kan raar, ongunstig verlopen. En het weer kan slecht zijn. Dat soort dingen heb je niet in de hand en daar moet je dus ook niet mee bezig zijn.”

Is het achteraf misschien gunstig voor Frank dat de Olympische Spelen een jaar zijn uitgesteld?
“Dat is ook zoiets. Overmacht, het is zoals het is. Het heeft geen zin daar allerlei bespiegelingen op los te laten. Het is in ieder geval wel zo dat zijn niveau nu hoger is dan begin april, toen hij van plan was in Rotterdam de limiet te lopen (de marathon van Rotterdam ging niet door vanwege corona, red.). We zijn een halfjaar verder en Frank heeft overduidelijk nog meer inhoud nu. De afgelopen weken heeft hij zijn persoonlijke records op de 5.000 meter en 10.000 meter verbeterd. Nu is de marathonlimiet aan de beurt. Zondag kan Frank de kroon op al zijn werk zetten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden