<p>Regisseur Kirsten Robben (rechts) en zangeres Marinke Bäck-Hamers oefenen in de uiterwaarden.</p>

Regisseur Kirsten Robben (rechts) en zangeres Marinke Bäck-Hamers oefenen in de uiterwaarden.

Circado, theatrale muziekwandeling

Mensen die op zoek zijn naar een leuke activiteit in het weekend van 3 en 4 oktober moeten even doorlezen. Die zaterdag en zondag worden rond het ‘verdronken dorp’ Leuffen (bij Groessen) theatrale muziekwandelingen gehouden onder de naam Circado. Op verschillende plaatsen langs de route zijn live-optredens en je hoort muziek, tekst en geluidseffecten op je eigen smartphone. Leuk, en het is nog gratis ook.

Circado is een productie van het Arnhemse theaterbureau P22, dat vorig jaar in Groessen ook het Liemers Literair Lentefestival organiseerde. Nu heeft producent Jeanet Hacquebord zich geworpen op Circado. Samen met Kirsten Robben (regisseur), Eef van Breen (muziek), Renée van Marissing (tekst), Vera Galesev (geluidseffecten) en meer dan honderd bewoners van de Liemers.

Jeanet: “Begin maart ben ik begonnen. Ik heb besturen van muziekverenigingen en koren benaderd met de vraag of mensen van hun gezelschap mee wilden doen. De coronapandemie maakte het lastiger, maar ik ben gewoon doorgegaan en heb steeds vastgehouden aan 3 en 4 oktober als uitvoeringsweekend. In plaats van verenigingen te bezoeken ben ik met ze gaan ‘zoomen’. Zo is het gelukt negentig mensen enthousiast te krijgen. Plus meer dan vijftien gidsen die de groepen begeleiden.”

De wandelingen beginnen bij de Andreaskerk in Groessen (ieder kwartier vertrekt er een groep). Het eerste deel van de twee uur durende wandeling voert door het dorp. Daarna wordt het buitengebied aangedaan, in de richting van het ‘verdronken dorp’ Leuffen. Een dorp dat als gevolg van dijkdoorbraken niet meer te zien is in het landschap. Jeanet Hacquebord: “Alle optredens langs de wandelroute houden verband met de rivier die hier al eeuwenlang stroomt. We hebben ook speciaal voor deze wandeling een ‘Rivierlied’ geschreven en gecomponeerd. Onderweg komen de wandelaars bijvoorbeeld een groep leden van zangkoor Repeat tegen. In een boomkwekerij zingen en spelen zij de scene ‘Stroompjes bij de boompjes’. Ze beelden het opkomende water uit dat Leuffen lang geleden van de kaart heeft gewist. Dat is maar één voorbeeld van veel verschillende optredens, die worden aangevuld met verrassende effecten op de telefoon van deelnemers.”

Pratend over Circado wordt Jeanet Hacquebord steeds enthousiaster. “Ja, het is ook zo leuk geworden. Vanaf het eerste moment gebeurt er van alles. Veel verrassende en spannende dingen ook. Maar die ga ik echt niet verklappen.”

Rest de vraag hoe het kan dat zoiets gratis is? Jeanet: “Het begon met een gesprek met wethouder Gemma Tiedink van Duiven. Die zag het helemaal zitten en zegde een bijdrage toe. Later kregen we ook een subsidie van de provincie en van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Toen was het rond. Ik denk dat we er veel mensen een plezier mee doen.”

Meer informatie en aanmelden: www.circado.nl. De groepen worden klein gehouden, zodat afstand houden geen probleem is.

Tips: installeer vooraf op je smartphone de izi-TRAVEL-app, zorg op de wandeldag voor een opgeladen accu van je telefoon en voor een koptelefoon of oortjes.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden