Nederlands kampioen Marja van Dijk met de kampioensschaal en -medailles. "Ik ben blij dat er weer wedstrijden zijn."
Nederlands kampioen Marja van Dijk met de kampioensschaal en -medailles. "Ik ben blij dat er weer wedstrijden zijn." (Foto: Rene Nijhuis)

Marja van Dijk trotse bowlingkampioen

Vorig jaar schreven we over Marja van Dijk-Uittenbogaard uit Duiven die meedeed aan het WK bowlen voor senioren (50+) in Las Vegas. Ondertussen is Marja nog lang niet uitgebowld. Eerder deze maand nam ze met succes deel aan het NK in de A-klasse, de op één na hoogste klasse. Zowel bij de singles als dubbels werd ze kampioen. Een trotse kampioen.

Voor Marja van Dijk (59) geldt niet: ‘hoe ouder hoe gekker’, maar: ‘hoe ouder hoe beter’. Bowlen mag dan een sport zijn die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen, echt in de top wordt er toch heel wat (van een lijf) gevraagd. Marja doet er dan ook veel voor. “Ik oefen gemiddeld zes uur in de week op de baan. Daarnaast ga ik naar de sportschool. Daar ben ik wel zo’n drie uur in de week te vinden. En ik fiets naar mijn werk in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Dat is ook goed voor je fysiek en je conditie natuurlijk.”

Misschien is een verklaring voor het feit dat ze de bowlingballen zo goed gooit, ook wel dat Marja van Dijk ‘fris’ is in haar hoofd. Ze bowlt pas negen jaar en dat is veel korter dan de meeste tegenstanders. Marja: “Collega’s vroegen destijds of ik mee wilde doen aan een bedrijven-bowlingcompetitie. Dat heb ik gedaan en toen bleek dat ik een aardige bal kon gooien. Ik ben lid geworden van Bowlingvereniging Arnhem en langzamerhand is het meer voor me geworden dan een spelletje. Dat heeft ook met mentaliteit te maken. Op de baan ben ik iemand die ervoor gaat. Er is niks mis met willen winnen.”

Op verzoek blikt ze nog even terug op het WK voor senioren in Las Vegas, deze maand precies een jaar geleden. “We hadden niet zulke hoge verwachtingen, omdat wij maar amateurtjes zijn in vergelijking met veel deelnemers uit andere landen. Daar kun je soms heel veel geld met bowlen verdienen, terwijl wij voor ieder uurtje op de baan zelf de portemonnee moeten trekken. Als je in zo’n veld zesde wordt, heb je het gewoon goed gedaan. Afgezien daarvan was het een geweldige ervaring. Het was in een hotel in Las Vegas met in totaal 64 banen. 32 aan de ene kant van een grote tribune en 32 aan de andere kant. Gigantisch.”

Na het WK volgde begin dit jaar het EK in Wenen. Daar vielen de resultaten van Marja en de andere Nederlandse deelneemsters wat tegen, maar de Duivense liet zich niet uit het veld slaan. “In de zware coronamaanden heb ik geprobeerd fit te blijven. Begin juni ging de baan in ’s-Heerenberg gelukkig weer open en begin september zijn de toernooien weer begonnen. Met deze maand gelijk ook de NK’s in alle categorieën. Wij speelden in Warmond. Wel met de nodige beperkingen. Iedere deelnemer mocht bijvoorbeeld maar één supporter meenemen. Jammer, maar ik ben blij dat er weer wedstrijden zijn.”

Als je kampioen wordt in de op één na hoogste klasse, wil je je bewijzen in de hoogste klasse. Toch? Marja: “Klopt. Met mijn gemiddelde had ik dit jaar al in de Elite-klasse mee mogen doen, maar dat heb ik nog even uitgesteld. Volgend jaar, is de bedoeling.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden