De Westervoortse kermispromotor Pelle Gerretzen met het ontwerp van het T-shirt.
De Westervoortse kermispromotor Pelle Gerretzen met het ontwerp van het T-shirt.

‘Gin kermis, maor wel...’ T-shirt

Geen kermis dit jaar begin oktober in Westervoort, dat was al enige tijd duidelijk. Corona. Dan zal er ook wel geen kermis-T-shirt komen, was de algemene verwachting. Maar dat komt er wél. Kermispromotor Pelle Gerretzen heeft er een laten maken. De tekst: ‘Gin kermis, maor wel...’

Ja, wat dan wel? Dat mag iedereen zelf met een stift invullen in het vlak onder de tekst. Dat is daar speciaal voor vrij gehouden. “Leuk toch?” glimlacht Pelle Gerretzen. Hij zegt het wel als een boer met kiespijn. “Klopt. Dat de kermis en de feesten niet doorgaan is eeuwig zonde. Maar ja, het kan in deze situatie niet anders.”

Om niet in die negativiteit te blijven hangen en om de verzamelaars van dienst te zijn, bedacht Pelle Gerretzen toch een leus en liet hij een kermis-T-shirt maken. Pelle: “Er zijn mensen, zoals ik, die vanaf de woensdag na de kermis alweer uitkijken naar het volgende jaar. Direct nadat bekend werd dat de kermis niet door zou gaan, ving ik ook al geluiden op van mensen die plannen maakten voor alternatieve activiteiten. Van walking diners tot digitale borrels. Westervoorters zijn een creatief volkje. Ze doen er alles aan om toch het ‘kermisgevuul’ te krijgen.”

Met het laten maken van de kermisshirts hoopt Pelle aan dat gevoel bij te dragen. Met de tekst ‘Gin kermis, maor wel…’ legt hij de nadruk op wat wel kan en niet op wat niet mogelijk is. “Het is allemaal met een knipoog, want het blijft raar een evenement te promoten dat er niet is. Maar juist omdat de kermis er in de hoofden en harten van mensen wél is, heeft het toch zin.”

Wat hij zelf de kermisdagen (3 t/m 6 oktober) gaat doen, weet hij nog niet. Pelle: “Ik ben eigen baas en ben sowieso vrij, maar ik heb nog niks gepland. Dat komt nog wel.”

De Stichting Kermis Westervoort besloot enkele maanden geleden de kermis niet door te laten gaan. Voorzitter Ferdinand van den Oord zei daar toen over in deze krant: ‘We hebben het van alle kanten bekeken, maar het kan gewoon niet. De Dorpstraat is een straat met overal zijstraten en doorgangen. Die zou je allemaal moeten afsluiten. Dat is geen doen. Bovendien sluit je dan een hele wijk af. Heel jammer, maar het is niet anders.”

T-shirts kosten 7,50 euro (kostprijs) en zijn verkrijgbaar bij Wieleman. Kopers kunnen een bierpakket of een zak muntjes voor volgend jaar winnen als ze een foto van zichzelf in T-shirt delen op Facebook of Instagram (hashtag #tgeetnietdeur), of mailen naar: ckw@westervoortsekermis.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden