De Waaij weer opgeruimd en netjes

De Landelijke Opschoondag op de derde zaterdag van maart kon dit jaar vanwege de coronapandemie niet doorgaan. De dag werd verplaatst naar zaterdag 19 september, niet toevallig ook ‘World Cleanup Day’. Een wereldwijde burgeractie om zwerfvuil aan te pakken. In Westervoort gingen zaterdag drie groepen de straat op.

Wijkgraaf Leigraaf, Wijkgraaf Steenderens en Scouting St. Jorisgroep Westervoort hadden een opruimploeg gevormd. Van St. Joris verzamelden de Bevers (5 en 6 jaar) en de Welpen (7 tot 11 jaar) zich om tien uur bij de burcht van de groep bij De Waaij aan de Paepestraat. Daar volgde uitleg en alle kinderen kregen een grijper en handschoenen. Daarna gingen ze naar De Waaij om zwerfafval te verzamelen. Er lag genoeg. Aan het eind van de ochtend kon, met wat te drinken en wat lekkers bij de hand, de schade worden opgemaakt: bijna zes grote, blauwe afvalzakken vol.

Jacqueline Bik van Scouting St. Jorisgroep: “Toen we begonnen leek er op het eerste gezicht niet eens zoveel te liggen, Maar als je dan aan de slag gaat kom je toch van alles tegen. Het bekende afval: blikjes, flesjes en papier. In de struiken ergens vonden we ook een heel pak kranten.”

St. Jorisgroep werkt al jaren mee aan de Landelijke Opschoondag. Jacqueline Bik heeft niet het idee dat het nu een grotere rotzooi was dan andere jaren. Jacqueline: “Dat neemt niet weg dat het eigenlijk niet nodig zou moeten zijn zo’n dag. Iedereen leert toch dat het normaal is dat je je eigen rotzooi opruimt. Het ziet er niet uit al die troep en je hebt de milieuschade. Maar goed, De Waaij is weer schoon.”

Voor de Bevers en Welpen die meehielpen was de opruimactie een goed voorbeeld van hoe het hoort, al denkt Jacqueline Bik dat de kinderen van de scouting dat al wel weten. “Het doel van scouting is jongeren leren zelfstandig te worden en morele waarden bij te brengen. Daar hoort bij het zorgvuldig omgaan met de natuur. Maar ik merkte dat ze het ook gewoon leuk vonden om te doen. En we hadden er goed weer bij. Een geslaagde ochtend.”

Burgemeester helpt ook mee
Ook burgemeester Arend van Hout van Westervoort meldde zich zaterdagochtend bij het thuishonk van Scouting St. Jorisgroep. Niet alleen om het belang van de actie te onderstrepen, maar ook om daadwerkelijk mee te helpen opruimen. Jacqueline Bik van St. Joris: “De kinderen vonden het natuurlijk prachtig: de burgemeester die in hoogsteigen persoon aanwezig is en de handen uit de mouwen steekt. Dat is gewoon een goed signaal. Fijn dat hij er was.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden