Angelique van Baal in het zwembad op de bovenste verdieping van De Ogtent: "Mensen moeten zich hier welkom voelen." (Foto: René Nijhuis)
Angelique van Baal in het zwembad op de bovenste verdieping van De Ogtent: "Mensen moeten zich hier welkom voelen." (Foto: René Nijhuis)

Betere tijden breken aan voor Akwaak

De tijd vliegt. Het is deze maand alweer vijf jaar geleden dat cultureel centrum De Ogtent aan het Remigiusplein in Duiven werd geopend. Het betekent dat ook Zwemschool Akwaak Duiven, de exploitant van het zwembad in De Ogtent, haar eerste lustrum viert. Bedrijfsleider/coördinator Angelique van Baal vertelt hoe het gaat.

Een zwembad in De Ogtent? Waarschijnlijk zijn er na vijf jaar nog steeds mensen die verbaasd reageren. Ja, beste mensen, in het cultureel centrum bevindt zich op de bovenste, tweede verdieping een zwembad van 7 bij 20 meter. Een bad met zelfs een beweegbare bodem. Die maakt het geschikt voor veel verschillende doelgroepen en zwemmers van alle leeftijden.

Zwemonderwijzeres Angelique van Baal (51) uit Huissen kwam ten tijde van de opening in september 2015 bij de Duivense zwemschool werken. Minder dan een jaar later promoveerde ze tot bedrijfsleider/coördinator en dat is ze nog steeds. Over de beginjaren zegt ze: “Het feit dat we boven in De Ogtent zitten is bijzonder, maar werkt ook in ons nadeel. Omdat we niet zichtbaar zijn, weten veel mensen niet dat er een zwembad zit in De Ogtent. Gelukkig wordt onze bekendheid steeds groter, het praat zich langzaam rond. Maar in het begin hebben we er echt wel flink last van gehad.”

In tegenstelling tot veel andere Akwaak-zwemscholen in het land overleefde de vestiging in Duiven. “Vijf jaar hard werken begint z’n vruchten af te werken”, stelt Angelique tevreden vast. Zwemlessen voor kinderen, vrij zwemmen voor volwassenen, baby/peuter-zwemmen, zwemmen voor allochtonen en voor mensen met een beperking, fysiozwemmen en aquasporten, het vindt allemaal plaats bij Akwaak in De Ogtent.

Drijvende kracht
Angelique is in alle opzichten de drijvende kracht. Ze geeft lessen, ze regelt de financiële afhandeling, ze beantwoordt vragen en lost klachten op en ze houdt de website bij. Angelique: “Ik heb er een leuke baan aan en ondertussen probeer ik ook op sociaal vlak iets te bieden. Mensen moeten zich hier welkom voelen. Het kleinschalige van deze zwemschool draagt daar toe bij. Met ouders van kinderen die hier les hebben, vriendengroepen en volwassenen die hier zwemmen, ga ik na afloop soms een kop koffie drinken beneden bij Café Bij de Buren of bij Brasserie Een Mooie Dag. Zeker in deze tijd is het belangrijk onderling contact te houden.”

Ze durft gerust te stellen dat het na een moeilijk begin goed gaat met Zwemschool Akwaak Duiven. De bekendheid wordt steeds groter en het aantal inschrijvingen groeit. Angelique: “Sinds kort heb ik er ook iemand bij. We doen het nu samen en dat is fijn. Niet alles komt meer op mij neer. Samen kunnen we nieuwe activiteiten opzetten en het zo verder uitbouwen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden