Opening van de opgeknapte plantsoentjes aan de Santacker in Westervoort.
Opening van de opgeknapte plantsoentjes aan de Santacker in Westervoort.

Burgerinitiatief zeer geslaagd

In maart van dit jaar kwam de opknapbeurt gereed van drie plantsoentjes aan de Santacker in Westervoort. De vanwege corona uitgestelde opening was vorige week. Wethouder Hans Breunissen loofde het mooie eindresultaat en prees de gezinnen achter dit burgerinitiatief.

“Ik vind het belangrijk te laten zien dat een burgerinitiatief zoiets moois kan opleveren”, aldus Hans Breunissen. “Het is een fijne en diverse plek geworden, met veel groen. Kinderen kunnen hier lekker spelen en buurtbewoners elkaar ontmoeten.”

Voor het begin van het project moeten we ruim drie jaar terug. Santacker-bewoner Malou Hendriks-Boerboom (nu 32) was net moeder geworden en vroeg zich af waar haar kind in de toekomst moest spelen. De plantsoentjes lagen er wel, maar meer dan drie grasveldjes met wat bomen eromheen was het niet. Ze keek op de site van de gemeente en zag dat er mogelijkheden waren om als burger zelf initiatief te nemen. Samen met de buurvrouwen Christa Lentjes, Esther Boekhorst en Sabine Köpp stortte ze zich erop, geholpen door Karin Hammink van de gemeente.

Ze verzamelden handtekeningen, overlegden en maakten een plan. Dat was klaar in het najaar van 2018. In november volgde de presentatie in het gemeentehuis. Tot ieders verrassing bleken er in de buurt toch bezwaren te leven. Malou Hendriks: “Het werd een heel gekke avond. We waren compleet verrast. Het heeft voor veel vertraging gezorgd en achteraf is ook wel duidelijk hoe het is gegaan. Maar het heeft geen zin daar nu nog bij stil te staan. Het is goed gekomen en bijna iedereen in de buurt is tevreden.”

De veldjes hebben alle drie een eigen functie gekregen. Het veldje het dichtst bij de Heilweg is ingericht als speel- en ontmoetingsplek. Het middelste plantsoentje als mini-parkje met bloembakken en het derde veldje als hondenspeelweide. Afgesproken en in een overeenkomst vastgelegd is dat buurtbewoners de veldjes gaan beheren en de bloembakken gaan onderhouden. De Santacker is een gemêleerde buurt met veel gezinnen met kinderen (van alle leeftijden), maar er wonen ook ouderen.

Malou Hendriks: “Gewoon een leuke buurt. Je ziet ook, nu de plantsoentjes zo mooi zijn opgeknapt, dat mensen elkaar meer opzoeken. De bankjes in de parkjes zijn bij uitstek geschikt voor een leuk gesprek. De buurt is hechter dan ooit. Het hele project heeft veel tijd gekost, maar het is alle moeite dubbel en dwars waard geweest.”

De gemeente Westervoort wil het niet laten bij de opknapbeurt van de plantsoenen aan de Santacker. In het ‘Speelplan’ van de gemeente staan plannen voor het herinrichten van meerdere speellocaties de komende vijftien jaar. Wethouder Hans Breunissen: “Daarmee investeren we niet alleen in de jeugd en in gezondheid, maar ook in het mooier maken van Westervoort. De parkjes aan de Santacker zijn daar een prachtig voorbeeld van.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden