Wesley Koolhof (rechts) en zijn dubbelspelpartner Nikola Mektic tijdens de prijsuitreiking in het Arthur Ashe Stadium.
Wesley Koolhof (rechts) en zijn dubbelspelpartner Nikola Mektic tijdens de prijsuitreiking in het Arthur Ashe Stadium.

Koolhof, koning van het dubbelspel

Daar staat-ie dan in New York. Een gewone jongen – of liever gezegd: man – uit Duiven. Die, als hij niet in het buitenland vertoeft, lekker op de fiets richting Eilandplein koerst om boodschappen te doen. En nu – die gedenkwaardige donderdag 10 september 2020, in het Arthur Ashe Stadium in The Big Apple, het walhalla van de tennissport – houdt Wesley Koolhof (31) die prachtige schaal omhoog. Als, weliswaar verliezend, finalist van de US Open. Ja echt, hij, die gewone jongen uit de Liemers. De Nederlandse koning van het dubbelspel.

Toch voelt Koolhof dat eerst niet zo. ,,Ik was teleurgesteld. Beetje boos zelfs, omdat ik in de finale het niveau van eerder niet haalde. Maar al snel kwam de trots van het bereiken van een Grand Slam-finale. Het is een bevestiging van mijn kwaliteiten, beloning voor het harde werken. Ik speelde drie master-finales, maar een Grand Slam erbij is heel mooi. Lange neus naar mensen die het niet zo in mij zagen zitten? Nee, het maakt het niet uit wat andere mensen vinden of denken.”
Kreeg hij van huis uit mee. Van moeder Monique. En van vader Jurrie, die in januari 2019 overleed. ,,Gek genoeg kwamen al mijn grote resultaten na het overlijden van mijn vader. Het was mooi geweest als hij dit allemaal nog mee had kunnen maken, maar hij zorgt goed voor mij op dit moment.” Marco Kroes is de trainer met wie Koolhof de weg naar de wereldtop aflegt. ,,Met Marco maakte ik de stap van enkelspeler die graag dubbelde naar échte dubbelspeler. Hij maakt spelers beter; technisch, tactisch. En hij is een heel goede motivator.”

In 2015 volgt een enorme versnelling. Koolhof vormt een duo met Matwé Middelkoop, ze rijgen de zeges aan elkaar en stormen de top-100 in. ,,Het klikte tussen ons. Vanaf het eerste toernooi was het raak.” Sinds begin dit jaar is de Kroaat Nikola Mektic zijn partner. ,,Wij vormen een goed allround team, dat alle aspecten van dubbelen beheerst. We moeten het hebben van mentaliteit en solide spel en lieten de afgelopen weken zien dat we een goede keuze maakten. Én dat er genoeg potentie is om door te groeien. Tot waar? De toekomst zal het leren. We zijn in elk geval op de juiste weg om het beste team van de wereld te worden, volgens mij een reëel doel. Hopelijk kunnen we dat doel gaan halen.”

Lange tijd van huis
,,Het is na zo’n resultaat als wij behaalden op de US Open fijn om gelijk naar huis te vliegen en wat tijd thuis te besteden”, zegt Wesley Koolhof. ,,Maar dat zit er op dit moment niet in. Omdat we vanwege corona vijf maanden niet konden tennissen, zijn er nu veel belangrijke toernooien snel achter elkaar. Deze week is de Masters in Rome begonnen, daarna komt Hamburg, gevolgd door Roland Garros. Daarna gaan we gelijk door naar Sint-Petersburg, Wenen en Parijs. En hopelijk naar het afsluitende toernooi in Londen, waar de acht beste koppels van de wereldranglijst mee mogen doen. Misschien kunnen we ergens tussendoor een paar dagen naar huis, meer zit er voorlopig niet in.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden