De meeste recente foto van het complete Werenfriduskoor, gemaakt op 24 december voor het 40-jarig bestaan dat in april niet door kon gaan.
De meeste recente foto van het complete Werenfriduskoor, gemaakt op 24 december voor het 40-jarig bestaan dat in april niet door kon gaan.

Werenfriduskoor abrupt opgeheven

Het Werenfriduskoor van de gelijknamige kerk in Westervoort bestaat dit jaar veertig jaar. Maar in plaats van een jubileumfeest en een jubileumconcert is het koor abrupt en per direct opgeheven. Een aangeslagen secretaris Els Brom: “Dit is zo triest, zo jammer.”

Dat het het laatste jaar zou worden van het koor was bekend. De Werenfriduskerk in Westervoort sluit namelijk per 1 januari 2021 haar deuren bij gebrek aan gelovigen. Maar dit laatste jaar zou wel een mooi jaar worden. Met als hoogtepunt een jubileumfeest en jubileumconcert bij Wieleman in het weekend van 18 en 19 april. Dat kon niet doorgaan vanwege de coronapandemie, maar niet getreurd. Het jubileum-lunchconcert werd verplaatst naar 15 november.

Maar nu, begin september, is duidelijk dat het ook in november niet gaat lukken. Het koor kan en mag voorlopig nog niet repeteren en een groot concert over ruim twee maanden is ook uit den boze. In de wetenschap dat het per januari toch gebeurd zou zijn, is nu besloten per direct de stekker eruit te trekken.

Els Brom: “Koren zijn misschien wel het meest van alles en iedereen geraakt door corona. Je ziet nu wel dat sommige koren het weer proberen, maar hoe kun je een koor zijn als alle koorleden anderhalve meter afstand tot elkaar moeten houden? Dan ben je meer een verzameling eenlingen die aan het zingen is dan een koor.”

Het Werenfriduskoor werd veertig jaar geleden, in 1980, opgericht door voormalige leden van het jeugdkoor van de kerk, die zich nog te jong voelden voor het toenmalige dames- en herenkoor. In de hoogtijdagen telde het koor tussen de 40 en 45 leden. De laatste jaren iets meer dan twintig. Het Werenfriduskoor is altijd een gemengd koor gebleven, al waren de mannen door de jaren heen in de minderheid. Van de huidige groep die nu stopt slechts drie.

Els Brom (69) zelf sloot ruim 25 jaar geleden aan. “Ik heb al die jaren met heel veel plezier deel uitgemaakt van het koor. Met Leo van den Heuvel hadden we een zeer betrokken dirigent. Hij had zich er ook bij neergelegd dat het met ingang van volgend jaar zou stoppen en zich verheugd op het jubileumconcert. Ik had het er net nog over met een ander koorlid. We zijn allemaal ontdaan over hoe het nu loopt. We stonden met tranen in onze ogen. Dit afscheid hadden we niet voorzien en niet zo gewild. Maar ja, het gebeurt, we hebben er geen enkele invloed op.”

Voor de jubileumavond van het Werenfriduskoor op 15 november, waaraan ook het orkest Skoeks zou meewerken, waren ruim 200 kaarten verkocht. Mensen met een kaartje kunnen het geld terugontvangen via het koorlid bij wie ze de kaarten hebben gekocht. Of bel Els Brom: 06 2039 0005. In kleine kring wordt op 15 november nog wel stilgestaan bij het opheffen van het koor. Els: “We hebben die avond vastgelegd bij Wieleman en we afgesproken dat we dan voor de laatste keer bij elkaar te komen. Nee, een vrolijke avond zal het niet worden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden