Bas Brugmans bij het bordje dat de ingang van natuurgebied Driegaarden markeert: "Omdat je met wandelen flink in beweging bent, slaap je meestal ook goed.”
Bas Brugmans bij het bordje dat de ingang van natuurgebied Driegaarden markeert: "Omdat je met wandelen flink in beweging bent, slaap je meestal ook goed.”

Wandelparadijs in Westervoort

Een handgeschreven briefje van Bas Brugmans uit Westervoort dwarrelde neer op de redactieburelen. Of we wel eens van het gebied Driegaarden hebben gehoord? Het gebied op en rond de ‘Bult van Putman’, een voormalige vuilstortplaats, en het naastgelegen terrein ‘de kleiputten van Westervoort’. Bas Brugmans: “Niet veel mensen uit Westervoort en Duiven weten het, maar je kunt daar prachtig wandelen.”

Wandelen op en nabij een vuilstort, dat klinkt niet aantrekkelijk. Maar Bas Brugmans (73) heeft gelijk: in het geval van Driegaarden is het dat wel. Bas: “Natuurmonumenten is sinds een paar jaar eigenaar van het terrein. In goed overleg met inwoners van Westervoort hebben ze er een prachtig en gevarieerd wandelgebied van gemaakt. Niet heel groot, maar wel interessant. Mijn vrouw en ik wandelen er regelmatig. Even dicht bij huis een frisse neus halen.”

Ze zijn echte wandelaars, Bas en zijn vrouw, die sinds 1972 wonen aan de Dr. Schaepmanstraat in Westervoort. Niet zo vreemd dat ze veel wandelen, want Bas was jarenlang postbode in Arnhem. “Ik liep veel op Schaarsbergen, een ruime wijk met veel groen. Na mijn pensionering dertien jaar geleden ben ik blijven wandelen. Vaak samen met mijn vrouw. We zijn allebei gezond en ook zij haalt er veel voldoening uit.”

Levensgenieters
We spreken Bas Brugmans telefonisch. Ze staan met de caravan weer eens ergens op een camping. In de buurt van Ommen in Overijssel dit keer. Wandelen is een min of meer vast onderdeel van het dagprogramma. Bas: “We zijn levensgenieters. Pluk de dag, is ons motto. En weet je: Nederland is zo mooi. Gisteren in de loop van de dag nog zijn we hier lekker het bos in gelopen. Een rondje van zes of zeven kilometer. Je komt altijd wel iets tegen dat de moeite waard is. Wandelen is de omgeving ontdekken. En het is gezond. Dan komen we heel voldaan terug op de camping. Een hapje eten en omdat je flink in beweging bent geweest slaap je meestal ook goed.”

Gevarieerde natuur
Als ze weer thuis zijn doet Bas Brugmans gauw weer een keer het rondje Driegaarden. Mensen die iets verderaf wonen raadt hij aan de auto of fiets neer te zetten op de parkeerplaats bij de voetbalvelden van AVW’66 en van daaruit naar de IJsseldijk en vervolgens het gebied Driegaarden te lopen.

De bedoeling van Natuurmonumenten na de aankoop van het gebied in oktober 2018, was dat de heuvel (‘Bult van Putman’) en de kleiputten (plasjes die zijn ontstaan toen er vroeger klei werd gegraven om bakstenen van te maken) zich zouden ontwikkelen tot gevarieerde natuur. Dat is gelukt. Inmiddels gonst het er van leven. Je kunt er bijvoorbeeld vogels spotten, zoals ooievaars, reigers, buizerds, aalscholvers en zelfs ijsvogels. Maar ook reeën, dassen, vossen en hazen. Wandelen midden in de natuur en nog vlak bij huis ook. Bas Brugmans: “Niet vergeten helemaal naar boven te lopen. Daar heb je een werkelijk schitterend uitzicht over de wijde omgeving.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden