Afbeelding
Foto: - maxuser via shutterstock

Waarom lijken robots op onszelf?

maandag 20 maart 2023 20:00 t/m 21:30

Heb je wel eens gescholden tegen je computer? En vervolgens ‘sorry’ gezegd? We behandelen technologische hulpmiddelen alsof het een mens of een dier is. Robotserveerders kunnen je je drankje brengen, robottherapeuten kunnen met je praten en robotkatten geven je kopjes. Waarom willen we dit? En wat zeggen onze robots dan over ons, als mens? Kom luisteren naar AI-onderzoeker Iris Hendrickx en filosoof Lotte van Elteren en doe mee met het experiment van taalkundige Lynn de Rijk en diens robots.  

In ons evenbeeld

Hij kende zevenhonderd woorden, kon een ballon opblazen en pafte sigaretten weg. Elektro heette de robot die op de Wereldtentoonstelling van 1939 werd gepresenteerd. Robotica-onderzoekers zien het als de eerste “humanoïde” robot. Of was dat toch die automaton van de Duitse uitvinder Friedrich Kaufmann uit 1810? Die kon al trompetspelen.

De geschiedenis van de robotica laat zien dat wij, mensen, geobsedeerd zijn met het maken van machines die op ons lijken. We willen apparaten die doen als wij, die eruit zien als wij en die communiceren als wij. Of, in bijbelse termen: we scheppen machines in ons evenbeeld. 

Experiment: maak contact met een robot

Waarom willen we robots die op ons lijken? In twee korte lezingen, een gesprek en een experiment verkennen drie experts die vraag. AI-onderzoeker Iris Hendrickx ontwikkelt ‘taalinteractieve spreeksystemen’ voor de zorg. Ze werkt aan een robot die met patiënten kan praten en die de patiënt leert kennen. Een imitatie-menselijkheid is essentieel voor deze technologie om de taken uit te voeren waarvoor deze bedoeld is. Maar functionaliteit is misschien niet de enige redenen waarom we humanoids maken. 

Lotte van Elteren bestudeert de relatie tussen mens en robot vanuit de filosofie. Willen we niet gewoon een ideale mens bouwen op een printplaat?  

Taalkundige Lynn de Rijk  onderzoekt hoe mensen met robots communiceren. Lynn de Rijk neemt diens robots mee voor een experiment op het podium. Lijken de robots op mensen? Op dieren? Of op geen van beide? De Rijk geeft je alleen één opdracht: maak contact.

Over de sprekers

Iris Hendrickx is taalkundige aan de Radboud Universiteit . Binnen het onderzoeksproject BLISS bouwde ze aan zorgrobots die met patiënten kunnen praten. 

Lynn de Rijk is neerlandicus en conversatie-analist. Die analyseert de interacties tussen robots en menselijke proefpersonen.

Lotte van Elteren is AI-onderzoeker en filosoof aan het Donders Instituut. 

Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Dit is een programma van Radboud Reflects en de Faculteit der Letteren.

Locatie