Alles Paletti! Zijlstra Galerij Arnhem
Alles Paletti! Zijlstra Galerij Arnhem Foto: Terry van Gurp

Alles Paletti!

dinsdag 10 januari 2023 22:56 t/m dinsdag 31 januari 23:59

De Zijlstra Galerij, Klarendalseweg 137 in Arnhem, gaat positief het nieuwe jaar in met de tentoonstelling “Alles paletti!”. Een uitdrukking die vooral in het zuiden van het land gangbaar is. Het betekent zoiets als “Alles oké!”, maar daarin speelt wel als ondertoon mee dat de voorgaande periode dat niet helemaal was. 

Het nieuwe tentoonstellingsjaar goed in dus met alles paletti, allemaal paletten. Zie het als een dichterlijke vrijheid, ook al is paletti in een enkele taal inderdaad letterlijk palet. De oorsprong van de uitdrukking lijkt terug te gaan naar het Hebreeuws en dan zou het “redden, in veiligheid brengen” betekenen. Ook prima.

Of alle tentoongestelde paletten ook prima zijn is nog even de vraag. Maar hilarisch zijn ze vaak wel. Wat bezielt een vormgever om een muizenval als palet vorm te geven? Of een sanitairboer zijn diverse afdichtingskitten? Zo is “Alles paletti!” zowel een ode aan als een aanklacht tegen  de vormgevers.

De paletten zelf zijn het leven in bijna al haar facetten. Prachtig, spuuglelijk en alles er tussenin. Paletten om te koesteren of per direct te vertrappen. Om mee te spelen of serieus te werken. Om op te eten of als kookhulp of serveerschaal te dienen. Theelepeltjes en ontbijtsetjes. Ansichtkaarten, schrijfblokken, postpapier en postzegels. Oorbellen, broches, horloges, make-up, sokken en sjaaltjes om te dragen. Paletten om te rekenen, tekenen of gummen. Asbakken, aanstekers, lucifers, barbecue- en dipsausborden, fruitschalen, bierviltjes, snoepjes, suikerklontjes en zoutzakjes.

Dagelijks te zien tot 00:00 uur, dan gaan de lichten uit.

Locatie