Het Symfonisch Blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek
Het Symfonisch Blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek Foto: KHO

Jubileumconcert Koninklijke Harmonie Oosterbeek in Musis

zaterdag 26 november 2022 20:00 t/m 22:30

Op zaterdagavond 26 november 2022 zal het Symfonisch Blaasorkest van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek een mooi concert verzorgen in het Musis Sacrum te Arnhem. Dit wordt het afsluitende concert in het kader van het 125-jarige jubileum.

Speciaal voor deze gelegenheid heeft componist Harrie Janssen één van zijn composities, je kunt wel zeggen één van zijn meesterwerken, voor harmonieorkest gearrangeerd. 

Het gaat om het werk ‘De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis’. Een veertig minuten durend muzikaal spektakel met verteller.

Dit stuk is in het verleden gecomponeerd in opdracht van het Gelders Fanfare Orkest ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum en hun deelname aan het Wereld Muziek Concours 2013 in Kerkrade. Tot nu toe was het werk alleen speelbaar voor fanfareorkesten.

Nu, bijna 10 jaar later, heeft de KHO voor hun 125 jarig bestaan aan de componist gevraagd dit prachtige werk voor harmonieorkest te arrangeren. 

De Koninklijke Harmonie Oosterbeek heeft voor de harmonie-uitvoering dus de wereldpremière tijdens het concert op 26 november.

‘De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis’ is gebaseerd op de roman van Christoph Ransmayr die in 1984 verscheen (Die Schrecken des Eises und der Finsternis). Deze roman gaat over de Oostenrijks-Hongaarse Noordpoolexpeditie van Julius von Payer en Carl Weyprecht. Een onwaarschijnlijke en bizarre expeditie, die duurde van juli 1872 tot september 1874. Wie met de ogen dicht luistert naar dit muziekstuk ziet het expeditieschip Admiral Tegetthoff hopeloos vastgeklemd tussen de dreigende en continue van vorm veranderende ijsmassa’s, het geploeter van de mannen in het duister van de poolwinter en het betoverende kleurenspel van het Noorderlicht.

Verteller Frans Limburg leidt het publiek door dit indrukwekkende muzikale verhaal.

Maar dat is niet het enige wat het orkest te bieden heeft tijdens dit jubileumconcert. De KHO heeft voor deze avond ook een solist gecontracteerd, namelijk René Berman, de solocellist van het Gelders Orkest. Hij zal op zijn prachtige instrument samen met de KHO een aantal bijzondere en gevoelige werken ten gehore brengen. 

Veel verenigingen in Nederland spelen op hun jubileumconcert een compilatie van stukken die zij ooit in het verleden hebben gespeeld. De KHO doet dat met dit concert niet. Bij het samenstellen van dit programma is gekozen voor een heel breed en actueel thema, namelijk dat van het klimaat, de schoonheid van onze planeet en de pracht van de natuur en hoe wij daar als mensheid mee omgaan. Het klimaat bepaalt voor een belangrijk deel of mensen, dieren en planten kunnen overleven, net als de vereniging al 125 jaar overleeft. Klimaatverandering heeft ingrijpende   gevolgen voor onze planeet. De wereld redden kunnen de muzikanten van de KHO niet, zij zijn muzikanten, geen klimaatactivisten. Maar iedereen  wil wel dat hun kinderen en kleinkinderen van een gezonde wereld kunnen genieten en later wellicht ook een instrument gaan bespelen. De organisatoren hopen dat zij door het programma met schitterende muziek het publiek een boodschap kunnen meegeven en ervoor kunnen zorgen dat zij de aanwezigen hiervan een beetje bewuster van kunnen maken.

Ook de Klimaatdichters verlenen medewerking aan deze avond en er is op diverse basisscholen een wedstrijd uitgeschreven voor het schrijven van een klimaat-rap. De winnaar mag zijn/haar versie laten horen tijdens dit concert samen met het orkest. 

De vereniging heeft zodoende een gebalanceerde en contrastrijke programmering in petto. 

Het orkest is al maanden druk in voorbereiding onder leiding van dirigent Jurgen Nab. Er is zelfs een studieweekend voor de muzikanten aan vooraf gegaan. Tijdens dit weekend werd hard gewerkt aan het muzikale niveau van de uit te voeren werken maar er was ook tijd voor ontspanning. 

Voor dit bijzondere concert met de titel van het hoofdwerk ‘De verschrikkingen van het ijs en de duisternis’ zijn kaartjes te koop voor €20,- per stuk. Deze kaarten zijn digitaal kaarten verkrijgbaar in de ticketshop op de website van de KHO via onderstaande link: www.harmonie-oosterbeek.nl/kaartverkoop

Of via de ticketshop op de website van Musis Sacrum of bij de boekhandel Meijer & Siegers aan de Utrechtseweg in Oosterbeek.

Op zaterdag 26 november 2022 zijn er ook nog kaarten aan de ingang van Musis te Arnhem te koop.

Aanvang van het concert is 20:00 uur. De zaal is rond 19:15 uur open. Het concert heeft een pauze en zal tot circa 22:30 uur duren. We verwelkomen u graag tijdens dit jubileumconcert.

Locatie