25 kinderen uit Westervoort bezoeken op 4 mei Madurodam (Foto: Nationale Kinderherdenking)
25 kinderen uit Westervoort bezoeken op 4 mei Madurodam (Foto: Nationale Kinderherdenking)

Burgemeester Van Hout met basisschoolleerlingen naar Nationale Kinderherdenking

Algemeen

WESTERVOORT - Ongeveer 25 kinderen van basisscholen in Westervoort reizen op 4 mei met de touringcar naar Madurodam. In het miniatuurstadje van Nederland wordt sinds 2016 de jaarlijkse ‘Nationale Kinderherdenking 4 mei’ gehouden. Duizenden kinderen uit heel Nederland staan dan stil bij het feit dat zij in Nederland in vrijheid kunnen leven. 

Door Alie Engelsman

Burgemeester Arend van Hout gaat met de Westervoortse kinderen mee om de unieke en bijzondere Nationale Kinderherdenking mee te maken. “Vorig jaar zijn er ook kinderen uit ons dorp naar de herdenking in Madurodam geweest, maar toen heb ik prioriteit gegeven aan de dodenherdenking in ons eigen dorp. Dit jaar zal loco-burgemeester Jan Derksen deze voor zijn rekening nemen. Ik heb vorig jaar enthousiaste verhalen gehoord van de kinderen en dat heeft mij geïnspireerd om het zelf eens mee te maken. Ik ben heel benieuwd hoe kinderen zo’n herdenking ervaren. Het accent van deze dag ligt op de dodenherdenking in de avonduren, maar voordat deze begint gaan de kinderen nog even naar het strand en krijgen ze een rondleiding door Madurodam.” Madurodam dankt zijn bestaan aan de Nederlandse oorlogsheld George Maduro, vertelt Van Hout. Het startkapitaal om het miniatuurstadje in Den Haag te bouwen, is geschonken door de ouders van George Maduro, als eerbetoon aan hun enige zoon, die vlak voor de bevrijding van Nederland in een concentratiekamp overleed. Bij de entree van Madurodam is een schaalmodel van het geboortehuis van Maduro te zien. Het huis heeft een plaquette met de tekst: ‘In hem eert Nederland zijn oorlogshelden uit de strijd 1940-1945’.

Na de Nationale Kinderherdenking, waarin kinderen de hoofdrol spelen met muziekoptredens, toneelvoorstelling, verhalen, gedichten, de twee minuten stilte om 20.00 uur en een stille tocht met kransleggingen door Madurodam, reist de burgemeester met de kinderen mee, terug naar Westervoort. Van Hout stapt echter in Wageningen uit de bus om zijn volgende taak op te pakken. Om klokslag middernacht wordt bij Hotel De Wereld op het 5-meiplein in ‘de stad der bevrijding’ het bevrijdingsvuur ontstoken. Van Hout zal dan de fakkel met het bevrijdingsvuur aannemen van de burgemeester van Wageningen en deze overdragen aan de loopgroep uit Westervoort. Deze groep sportieve renners en fietsers brengen het vuur daarna, in estafettevorm, naar Westervoort. Onderweg leggen zij kransen bij verschillende oorlogsmonumenten, zoals op de Grebbeberg en bij het gedenkteken voor de gebroeders Meuwsen in Groessen. De estafette eindigt bij het oversteek-monument aan de dijk, waar Van Hout de fakkel weer in ontvangst neemt om het vredesvuur te ontsteken.

De herdenking van de Tweede Wereldoorlog betekent veel voor Van Hout. “Mijn gezin en ik hebben onlangs met een stadsgids een wandeling gemaakt door de Joodse geschiedenis van Amsterdam. Je komt dan ook bij het Nationaal Holocaust Namenmonument, waarop de namen staan vermeld van 102.000 Joden die uit Nederland zijn weggevoerd en niet zijn teruggekeerd. Dat is zo indrukwekkend. Zeker in deze tijd met de oorlog in de Oekraïne en alles wat er in Israël en Gazastrook gebeurt. Dan leven we hier in Nederland toch in een heel welvarend deel van de wereld, met alle vrijheid en rechten die daarbij horen.”